Haljimi: Optužnica za ubistvo Olivera Ivanovića vraćena tužiocu na ponovni postupak

Suđenje Ivanović
Izvor: Kosovo Online

Apelacioni sud u Prištini uvažio je žalbe branjenika u postupku koji se vodi zbog ubistva Olivera Ivanovića i vratio je predmet na ponovno odlučivanje, potvrdio je za Kosovo Onlajn branjenik okrivljenog Marka Rošića, advokat Mahmut Haljimi.

On je istakao da se veoma retko dešava i da je specifično to što je drugostepeni sud tražio od sudećeg sudija da vrati predmet tužiocu kako bi precizirao rad i izvršenja, opis dela i druge okolnosti koji čine jedan oblik krivičnih dela za koje se smatra da je počinio Rošić.

"Po ovome, pretpretresni sudija sada mora da postupi, da ispoštuje uputstva drugostepenog suda i da pošalje predmet tužiocu kako bi ispravio nedostatke, a nakon toga sudija da zakaže još jednu raspravu ili da izradi rešenje o obustavi postupka ili potvrđivanju optužnice“, rekao je Haljimi.

On je još jednom ponovio svoj stav da, ukoliko se pažljivo razmatraju spisi predmeta i dokazi koji su u sklopu tog predmeta, sigurno je da u slučaju Marka Rošića nema dokaza koji ga krive za dela koja mu se stavljaju na teret.

Haljimi je podsetio da se Marko Rošić gotovo dve godine nalazi u pritvoru i da se ovakvim načinom još više odugovlači postupak koji je i do sada predugo trajao. On je podsetio da postoje tri konvencije o ljudskim pravima koje nalažu da, kada se radi o pritvoru, svi organi u postupku su dužni da sa posebnom pažnjom i hitnošću odluče o njihovim zahtevima.

"Ovde sada nema nekog propisanog roka, već ga pokriva ova odredba koja obavezuje sudiju da šalje tužiocu i ima pravo da mu da rok od tri dana da ispravi ono što treba da ispravi. Nadam se da će, ukoliko bude ispravio ono što treba da ispravi u odnosu na mog klijent, on odustati od gonjenja. Ne zato što je to moja želja, već zato što ja branim istinu i dokaze koji idu u prilog Rošiću“, rekao je Haljimi.

Pravni zastupnik Marka Rošića je naglasio da su od samog početka suđenja i podizanja optužnice ukazivali da ona nije utemeljena i da je ovo još jedan dokaz za to.

"Ceo svet je video da su se prva i druga optužnica razlikovale samo u veličini slova i zar se to može smatrati izmenom optužnice. Takvo ponašanje se ne može pravdati nikom i nigde u svetu. Čekali smo i na rešenja o potvrđivanju optužnice, a na ovo koje je sad doneto čekao sam više od tri meseca, što mi je davalo nadu da će oni razloge navedene u prigovoru lepo razmotriti i da će mog klijenta osloboditi optužbe“, kaže Haljimi.

On je najavio da će se već narednih dana obratiti Apelacionom sudu i Specijalnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini za zahtevom da se ubrza ovaj proces i odluči da li će se ići na glavni pretres ili će se obustaviti postupaki.

Tom
26. Septembar 2020.
Prosle su 2 i ima da prodju jos 2 godine.
Ljudi ce cistog obraza da izadju.
A svedoci saradnici Milija Milosevic, Milanko Nedeljkovic, Zvezdan Spasojevic, Rada Trajkovic i ostali ljagu ce da nose ceo zivot i da ostave u nasledstvo unucima. Upamet se Srbi