Iljir Toljaj oslobođen optužbi za korupciju

iljir-toljaj
Izvor: Ekonomia Online

Bivši sekretar kosovskog Ministarstva zdravlja Iljir Toljaj oslobođen je danas u Osnovnom sudu u Prištini optužbe za zloupotrebu službenog položaja, jer nije dokazano da je počinio to krivično delo, prenosi Ekonomija onlajn.

Odbačena je optužnica i protiv Hajrulaha Fejzua, Bekima Fušua i Zenela Kućija, zbog apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja.

Prema optužnici, Iljir Tolaj, tada stalni sekretar u Ministarstvu zdravlja, Arbenita Pajaziti i Ismet Hiseni kao službenici istog ministarstva, od 26. septembra do 1. oktobra 2007. godine su zloupotrebili službenu dužnost, dozvoljavajući da pravno obavezujući ugovor sa kompanijom "Jona Med", ističe bez ispunjenja obaveza, zbog čega je ta kompanija tužila Ministarstvo i tako oštetila budžet Kosova za 1,5 miliona evra.

Toljaj je, navodi se u optužnici zloupotrebio službenu dužnost jer je od Komisiji za ocenjivanje sugerisao ko treba da bude izabran na dva vanredna tendera, nalažući da se jedan tender dodeli Koslaboru, a drugi Ekclusive Compani.

Kako se navodi, time Toljaj nije želeo da poštuje postojeći ugovor Ministarstva zdravlja, jer je želeo da sklapa nove ugovore u svom interesu i za materijalnu korist za one sa kojima je imao finansijske ili druge veze.

Toljaj i Pajaziti su bili optuženi da su tražili od Raimonda Hiseni da potpiše da je navodno učestvovala u proceni tendera, a da uopšte nije učestvovala.

Dve kompanije su dobile tendere iako procedura nije ispoštovana i nije bila u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama od 15. januara 2004. godine.

Arbenita Pajaziti je, prema optužnici, zloupotrebila službeni položaj, ne izjašnjavajući se o sukobu interesa, dok su Toljaj, Pajaziti, Hiseni, Kuki, Fejza i Bukoši, navodno zloupotrebili službenu dužnost vodeći kampanju za nanošenje štete kompaniji "Jona med".

Oni se terete da su to uradili tako što su se trudili da "Jona med" ne dobije nikakav ugovor od Ministarstva zdravlja, slali inspektore u predmetno preduzeće, pripremajući preveliki broj krivičnih prijava i građanskih tužbi protiv te kompanije i koristeći svoj uticaj da potonji ne dobiju uvozno-izvozne dozvole.