Istraga pokrenuta protiv službenika, a ne protiv medija

Osnovni sud u Prištini
Izvor: RTK2

U drugom saopštenju iz Osnovnog tužilaštva pojasnili su da će se istraga voditi protiv zvaničnika, a ne protiv novinara i medija.

Osnovno tužilaštvo u Prištini naložilo je Kosovskoj policiji da pokrene slučaj u vezi sa krivičnim delom „Otkrivanje službene tajne“ nakon jučerašnje konferencije koju je održao ministar zdravlja Arben Vitia.

Pojašnjenje, dato u drugom saopštenju, Osnovnog tužilaštava u Prištini je rekacija na vest koju je objavio KALXO pod naslovom  „Tužilaštvo pokreće istragu protiv medija koji su izveštavali o procesu nabavke anti-COVID vakcina“.

"Slučaj je pokrenut i karakteriše se kao krivično delo  "otkrivanje službene tajne “, iz člana 426. KZRK  istražne radnje preduzimaju se protiv zvaničnika, a ne protiv medija i novinara, kako je izvestio ovaj portal“, navodi se u saopštenju Osnovnog tužilaštva.

Ministar zdravlja, Arben Vitia, sinoć je konferenciji za medije negirao, kako tvrdi, neistinite vesti o tome da ministarstvo zdravlja nije potpisalo ugovor sa kompanijom Fajzer i Biontek o nabavci antikovid vakcina, kako su tokom jučerašnjeg dana javili pojedini mediji u Prištini. Šta je tačno u vezi sa nabavkom, nije želeo da precizira, navodeći da se radi o poverljivom procesu.

Kako su pojedini kosovski mediji ranije juče javili, prenoseći navodno vest koju je objavio Insajderi, tvrde da je Vitia trebalo da 15. aprila potpiše ugovor o nabavci vakcina a da to nije uradio.