Izrečena najteža kazna za ratne zločine na Kosovu, Srbin osuđen na 22 godine zatvora

Darko Tasić
Izvor: Kosovo Online

Osnovni sud u Prizrenu, odeljenje za teška krivična dela, osudio je danas Darka Tasića iz Male Kruše na 22 godine zatvora zbog ratnog zločina.

Advokat Dejan A. Vasić izjavio je za Kosovo Onlajn da je od početka postupka postojala senka stravičnog masakra koji se dogodio u Maloj Kruši.

"Veće lokalnih sudija je podleglo pritisku javnosti i izreklo kaznu koja do sada nije zabeležena u posleratnoj sudskoj praksi Kosova. Kazna je određena iznad zakonskog maksimuma, na šta ćemo Apelacionom sudu u Prištini žalbom ukazati“, dodao je Vasić.

Vasić je naveo da je stav odbrane od početka bio da su svedoci o događaju oprečno svedočili i da postoji opravdana bojazan osnovanosti sumnji Specijalnog tužilaštva.

Ovo je poslednja optužnica koju je podigao Euleks za ratni zločin i prvi predmet na kome su radile lokalne kosovske sudije i tužioci.  

Nakon suđenja vozilo Kosovske korektivne službe u kojem je bio osuđeni Srbin napala je grupa okupljenih Albanaca, mahom stanovnika sela Mala Kruša.

Intervenisala je policija i pripadnici Kosovske korektivne službe koji su na taj način sprečili linč.

Osnovni sud u Prizrenu proglasio je Tasića krivim po tačkama optužnice zbog skrnavljenja tela neidentifikovanih osoba, njihovog spaljivanja i bacanja u reku Beli Drim.

Događaji u Maloj Kruši desili su se između 15. i 26. marta 1999. godine, a Tasić je proglašen krivim i da je kao član rezervnog sastava policije bio saučesnik i da je zajedno sa drugim osobama  sa drugim nepoznatim osobama učestvovao u, pljački, ilegalnom i namernom paljenju kuća što nije bilo opravdano vojnim dejstvima.

Tokom procesa Tasić se branio ćutanjem.

Prema krivičnom zakonu Kosova maksimalna predviđena kazna za ratni zločin je 15 godina zatvora.  

Darko Tasić je rodom iz Male Kruše iz koje je sa svojom porodicom proteran i život su nastavili u Šapcu, a uhapšen je 22. novembra 2017. godine na prelazu Brnjak kod Zubinog Potoka.

Alban
23. Jun 2020.
Ja bi mu Dao 119 godine zat or.
Pravedan
23. Jun 2020.
Isto kao sto ste vi Arnauti kaznjeni za sva zlodela koja ste pocinili,samo Bog zna i kod njega cete platiti cenu
Laki
24. Jun 2020.
A sta mislite zlocin ucinis I da nema Pravda I zakona da Se presudi malo je to treba mu do zivotni zatvora 115 lujdi ubio je I zapalio je darko tasic je sa dokazima tadasnim vremena. Sto je iconiio zlocine. Srpski terorista je
Beograd
25. Jun 2020.
ja bih tebi dozivotnu, NEPISMENI