Jednomesečni pritvor za 24 osumnjičena u slučaju "Karačevo"

sud u gnjilanu
Izvor: Foto:Indeks

Osnovni sud u Gnjilanu saopštio je danas da je usvojio zahtev tužilaštva i odredio jednomesečni pritvor za 24 osumnjičena u slučaju šverca u Karačevu kod Kamenice, prenosi Koha.

Prema saopštenju, 12 okrivljenih od novembra 2019. godine, u selu Karačevo, sa namerom i radi nezakonite koristi švercovali su stoku koju su prevozili ilegalnim putevima.

Ovim radnjama optuženi su osumnjičeni da su počinili krivično delo „šverc robe“, delo sankcionisano Krivičnim zakonikom Kosova.

Prema saopštenju, još devet okrivljenih od decembra 2019. godine, kao lica odgovorna za poslove prerade mesa, namerno i u svrhu ostvarivanja materijalne koristi, kupovali su stoku za koju su znali da je švercovana, da bi je u svrhu prodaje proizvodili i stavljati mesne prerađevine u promet, bez vršenja potrebnih provera u skladu sa standardima.

 Okrivljeni su osumnjičeni i da su počinili krivična dela „kupovina, prijem ili prikrivanje predmeta dobijenih izvršenjem krivičnog dela“ i „proizvodnja i distribucija štetnih prehrambenih proizvoda. 

Osnovni sud je saopštio da je I.K., od septembra 2019. do 18. septembra 2020. godine, u restoranu „Automate Club“ u Karačevu, organizovao igre na sreću, kako bi stekao nelegalnu imovinu.

Ovim radnjama osumnjičeni je počinio krivično delo „organizacija piramidalnih šema i ilegalno kockanje“, prema Krivičnom zakonu Kosova.

Pretpretresni sudija Ramiz Azizi, nakon održavanja rasprave, smatrao je da su ispunjeni zakonski uslovi za određivanje pritvora optuženima, jer bi izricanje drugih alternativnih mera ometalo normalno vođenje krivičnog postupka.