Jevtić: Obijeno 10 povratničkih kuća u selu Novake kod Prizrena

Novake, ulaz u selo
Izvor: Kosovo Online

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić izjavio je danas da je u selu Novake kod Prizrena obijeno 10 povratničkih kuća od 67 koliko ih ukupno ima u tom selu, saopšteno je iz njegovog kabineta, prenosi Tanjug.

Meštani Novaka su juče primetili da su kuće obijene, a jutros oko dva sata grupa od nekoliko provalnika je ponovila krivično selo što je, istakao je Jevtić, uznemirilo meštane, a za sada se ne zna kolika je materijalna šteta pričinjena.

Jevtić prenosi reči predstavnika sela Novake Spase Andrijevića, koji kaže da se pored materijalne štete, takvim činom ugrožava njihovov dalji opstanak u selu, a svima onima koji nameravaju da se vrate svojim kućama se šalje jasna poruka da ovde nisu dobrodošli.

On kaže da se krađe gotovo svakodnevno dešavaju od 2012.vgodine i dodaje da nadležni organi nisu rasvetlili nijedan slučaj.

"U teškim vremenima kroz koje prolazimo usled pandemije koronavirusa, jedan drugi virus zvani kriminal nad povratnicima i dalje nesmetano egzistira i širi se Kosovom. Krajnje je vreme da ga u potpunosti iskorenimo i tako jasno pokažemo da svi imamo jednake šanse i uslove za život i rad na Kosovu", poručio je Jevtić.

U selu Novake kod Prizrena trenutno živi 15 Srba.