Koha: Optužnica protiv šest osoba zbog ubistva Olivera Ivanovića

Spomen ploča na mestu gde je ubijen Oliver Ivanović
Izvor: © Kosovo Online

Kako prenosi prištinska Koha, Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je danas optužnice protiv šest osoba koje se terete za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića.

Optužene su osobe sa inicijalima N.S., M.R., S.A., D.M., Z.J. i R.B.

Kako se navodi, oni se terete za krivična dela učešće u organizovanju kriminalne grupe“, “zloupotreba službenog položaja“, „podrška u izvršenju krivičnog dela“, „teško ubistvo“, „neovlašćeno posedovanje i upotreba oružja“ i „odavanje službene tajne“.

Koha piše i da je protiv tri osobe sa inicijalima M.R., Z.V. i Ž.B. izdat međunarodni nalog za hapšenje, s obzirom na to da se nalaze u bekstvu.

„Optuženi su aktivno učestvovali u kriminalnim aktivnostima grupe znajući da će takvo učešće doprineti sprovođenju kriminalnih aktivnosti i direktnom ili indirektnom pribavljanju finansijske ili druge materijalne koristi, u cilju proširenja kontrole preduzeća na teritoriji i kontrola politike u severnom delu Mitrovice“, piše u saopštenju, prenosi Tanjug.  

Ta agencija dalje prenosi saopštenje tužilaštva da je svaki od optuženih počinio inkriminišuće radnje za pomenutu grupu, u kom slučaju su aktivnosti te organizovane kriminalne grupe dovele do ubistva Olivera Ivanovića.

Prema tužilaštvu, optuženi N.S. na dan kada je ubijen Oliver Ivanović, svojim delovanjem je omogućio izvršenje ubistva.

„Optuženi N.S., blisko je sarađivao sa osumnjičenima koji su počinili ubistvo Olivera Ivanovića i na taj način namerno i svesno pomagao nepoznatim osumnjičenima u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva...", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je takođe pomogao osumnjičenima da nabave automobil marke "Opel astra", bez registarskih tablica sa zatamnjenim prozorima, kojim su se približili gradu i iz kojeg je ispaljeno šest smrtonosnih hitaca u Ivanovića.

Navodi se i da je optuženi N.S. namerno i svesno posedovao oružje, koje je pronađeno tokom pretresa u njegovoj kući.

Optuženi M.R. je, navodi se, kako prenosi Tanjug, blisko sarađivao sa tuženima N.S., R.B., Z.V. i Ž.B. i namerno i svesno je pomagao u izvršenju krivičnog dela "teško ubistvo", prateći žrtvu Olivera Ivanovića pre ubistva.

Tanjug dalje prenosi da optuženi R.B. u svojstvu policijskog službenika, nije izvršavao svoje službene dužnosti u svrhu pribavljanja koristi sebi ili bilo kojoj drugoj osobi. Navodi se da je blisko sarađivao sa organizovanom kriminalnom grupom M.R., od koje je dobijao naredbe da prikriva i eliminiše dokaze, a zločinačka grupa ga je angažovala da prikrije tragove zločina i da ne otkriva slučajeve koji uključuju osumnjičene osobe koje pripadaju zločinačkoj grupi M.R.

Prema optužnici okrivljena osoba S.A., u bliskoj saradnji sa osumnjičenima, koji su koordinirali ubistvo Olivera Ivanovića, pomogla je u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva, stvarajući uslove i uklanjajući prepreke za izvršenje krivičnog dela, jer je u vreme ubistva Ivanovića bio svestan da su sigurnosne kamere u kancelarijama SDP nasilno isključene, čime je omogućeno da osumnjičene osobe ne budu snimljene u trenutku izvršenja krivičnog dela.

Navodi se i da su ubrzo nakon ubistva Ivanovića, kamere aktivirane u kancelarijama SDP-a, te da je reč o osobili koja je radila kao administrator u toj stranci i bila je jedina u pomenutom objektu u vreme kada je ubistvo počinjeno.

Optuženi D.M. u svojstvu policijskog službenika je nakon ubistva Ivanovića, bez odobrenja dostavio informacije koje predstavljaju službenu tajnu sa mesta nesreće u svrhu objavljivanja ili korišćenja informacija izvan kosovske teritorije. On je, kako se navodi, informacije preneo službenom licu srpske policije.

Takođe, optuženi D.M. i Z.J. u svojstvu službenih lica na dan ubistva Ivanovića nisu postupili po službenoj dužnosti, u cilju sticanja ili pribavljanja koristi za sebe ili drugo lice. Oni su nakon ubistva Olivera Ivanovića odmah otišli sa lica mesta, a da ga prethodono nisu obezbedili, čime su omogućili drugim osobama da intervenišu na mestu događaja, oštetivši materijalne dokaze.

Optuženi D.M. i Z.J. u svojstvu policijskih službenika su odmah nakon ubistva Ivanovića izašli na lice mesta s ciljem da uklone, prikriju i unište dokaze.

Tužilaštvo navodi da su do podizanja ovih optužnca preduzete brojne istražne radnje, da je saslušano sto svedoka, od kojih je trideset saslušao nadležni predmetni tužilac.

„Optuženi su saslušavani više puta, dok su istrage takođe proširene protiv dvojice optuženih M.M. i G.B., koji su u bekstvu i za kojima je raspisana poternica", navodi se u saopštenju.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. ispred sedišta svoje GI SDP u Kosovskoj Mitrovici.