Među uhapšenim za terorizam u Beču mladići sa Kosova, iz Čečenije i Bangladeša

Beč-policija
Izvor: Hojte

Ubijeni napadač, koji je terorističkim napadom u centru Beča usmrtio četiri lica i povredio više od 17 osoba, etnički Albanac poreklom iz Severne Makedonije Kujtim Fejzulahu imao je kontakte i sa mladim albanskim islamistima poreklom sa Kosova koji žive u Austriji, a među uhapšenima koji se sumnjiče za učešće u napadu, nalaze se i osobe poreklom sa Kosova, tvrde austrijski mediji.

List "Hojte" navodi da austrijska policija čini sve da rasvetli pozadinu zločina, a ona je vezana za napadača i 12 osumnjičenih islamista.

Dnevnik navodi da je Fejzulahu živeo u Medlingu, da je bio kao tinejdžer veoma talentovan fudbaler, a prošle godine je sa drugim islamistima osuđen za terorističko udruživanje.

Posećivao je islamističke radikalne džamije

Kako je ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer naveo, Fejzulahu je 25.aprila prošle godine osuđen na 22 meseci zatvora zbog pokušaja putovanja u Siriju radi priključenja Islamskoj državi.

Pušten je iz zatvora, prevremeno, uslovno 5. decembra prošle godine jer je, na osnovu starosti procesuiran po zakonodstvu koje predviđeno za mlade prestupnike, a koje predviđa blaže kazne za tu uyrasnu dob.

Ubijeni terorista bio je poznat u salafističkoj sceni u Austriji, posećivao je islamističke radikalne džamije.

"Hojte" tvrdi da je sredinom jula sa jednim poznanikom otputovao u Slovačku, kako bi kupio municiju za svoj Kalašnjikov.

Automobil koji je koristio pripadao je majci jednog od njegovih kontakata, inače sa Kosova, koji su se poznavali iz radikalne islamističke scene.

Tokom terorističkog napada u Beču Fejzulahu je koristio upravo taj kalašnjikov, jedan pištolj i mačetu.

Uhapšeno 12 osoba

Austrijska policija, podržana specijalnim jedinicama, uhapsila je 12 osoba, te pretresla njihove stanove u Beču i Sankt Peltenu.

Osumnjičeni, koji su uhapšeni su u starosti između 16 i 25 godina, a poreklom su sa Kosova, iz Čečenije, Bangladeša.

Radi se o mladićima koji su pretežno rođeni u Austriji ali svi sa stranim korenima.

Austrija već decenijama ima problem sa radikalnom islamističkom scenom, koja, međutim, do sada nije vršila napade.

Eksperti sa Balkana često su upozoravali na ekstremnu salafističku scenu u Beču.

Pored islamista poreklom iz Bosne i Hercegovine, u radikalnoj islamističkoj sceni veoma su zastupljeni i Albanci.

Tako je proteklih godina pažnju austrijske javnosti privikao slučaj jednog u Austriji rođenog Albanca, koji je kao maloletnik planirao sa prijateljem teroristički napad.

Taj Albanac nalazi se trenutno u zatvoru, gde je nastavio sa svojim islamističkim planovima, kao što se ispostavilo proteklih nedelja, kada je ustanovljeno da je nastavio da održava kontakt sa radikalnim islamistima i razmenjuje mišljenje o mogućim napadima.