Migranti iz Sirije, Avganistana i Libije zatražili azil na Kosovu

migranti
Izvor: RSE

Kosovska policija potvrdila je za Radio Slobodna Evropa da je 27 stranih državljana, osumnjičenih da su došli iz Sirije, Avganistana i Libije, ilegalno ušlo na teritoriju Kosova i zatražilo azil.

Policijska stanica Kosovo Polje obavestila je Direkciju za migracije i strance da je u tom okrugu otkrila 27 stranih državljana osumnjičenih da dolaze iz Sirije, Avganistana i Libije, koji su zatražili azil, prenosi Ljajmi.

Prema podacima policije, protiv 27 osoba se ne vodi istraga, ali se o prema njima odnosi u skladu sa Zakonom o azilu i smešteni su u Centar za azil.

Balkanske zemlje služile su kao koridor mnogim migrantima koji beže iz ratnih zona i od siromaštva, podseća se u tekstu i dodaje da migranti koriste takozvani “Balkanski koridor” kako bi stigli do bogatih zemalja na Zapadu Evrope.

Evropska granična agencija Fronteks nastavlja saradnju sa nekoliko balkanskih zemalja kroz zajedničku graničnu kontrolu.

Evropska unija odlučila je da pošalje svoje pogranične jedinice u te zemlje, nakon priliva migranata u takozvani “Balkanski koridor”.