Milić: Maloletni K.K. mesec dana planirao napad i imao precizne mete

Veselin Milić
Izvor: Kosovo Online

Načelnik Policijske uprave za grad Beograd Veselin Milić izjavio je da je počinilac današnjeg zločina u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", maloletni K. K. mesec dana planirao kako će izvršiti to delo te da je imao i precizne mete.

Kako je naveo na konferenciji za medije, oko 8.40 časova policiju je pozvala pomoćnica direktora škole Ivanka Jovanović i obavestila ih da je u školu ušlo dete sa vatrenim oružjem i da nasumično puca.

"Odmah su upućene patrole policije, a nakon toga u 8.42 pozvalo je NN lice i predstavilo se kao Kecmanović Kosta. Rekao je da je pucao u više lica u školi", ispričao je Milić.

Kako dodaje, dolaskom policije utvrđeno je da je došlo do upotrebe vatrenog oružja, a nastradalo je sedam devojčica i jedan dečak rođenih 2009, 2010. i 2011. godine, kao i radnik obezbeđenja.

Milić navodi da je 25 godina od kako je zasnovao radni odnos u policiji i da je bio na hiljade mesta događaja i uviđaja, ali da je ovo nezapamćeno u srpskom društvu.

"Pripadnici policije su lišili slobode Kostu Kecmanovića rođenog 2009. godine i nađeno je oružje kojim je počinjen zločin. Prema saznanjima iz dosadašnje istrage, ovaj zločin planiran je mesec dana, u dužem vremenskom periodu. Motiv još nije utvrđen, nije nam rekao, a današnji dan je izabrao jer je učionica istorije blizu ulaza u školu, a njegovo odeljenje je imalo prvi čas", naveo je Milić.

Kako je dodao, pre nego što je došao u školu, K.K. je uzeo pištolj iz očevog stana, poneo je u torbi i četiri prethodno spremljena Molotovljeva koktela, a po dolasku u školu odmah je pucao u radnika obezbeđenja, nakon čega se okrenuo prema devojčicama koje su bile dežurne i nalazile se u hodniku.

"Pucao je u njih i lišio ih života. Do učinioce je zamenio okvir, ušao i odmah po ulasku pucao u nastavnicu i decu. Izašao je, otišao do dvorišta, bacio okvir i pozvao policiju. Da je isti kako je i sam izjavio planirao pokazuje i spisak dece koju je planirao da likvidira. Sam je radio plan ulaska i izlaska iz škole, odredio prioritetne mete. Detaljno je po razredima škole planirao kako da uđe u koju učionicu i kako koje da likvidira iz odeljenja sedmog i osmog razreda", ispričao je Milić.