Na Kosovu zbog prostitucije 59 osoba uhapšeno u 2019.

Policija
Izvor: GazzetaExpress

Prema statističkim podacima kosovske policije u toku 2019. godine 59 osoba je uhapšeno zbog sumnje da su bili uključeni u lanac prostitucije, prenosi Gazeta Ekspres.

"Tokom 2019. godine izvršen je pretres 272 motela, hotela i barova zbog sumnje da su bili uključeni u lanac prostitucije, od kojih je 29 zatvoreno odlukom inspektora zbog uočenih nepravilnosti", saopštila je kosovska policija u odgovoru za Gazetu Ekspres.

Na Kosovu je u proteklih pet godina oko 500 ljudi uhapšeno zbog sumnje da su bili uključeni u tu aktivnost.

Najviše uhapšenih za to krivično delo je bilo 2016. i 2017. godine, a na osnovu podataka u 2018. godini, broj tih slučajeva se smanjio.

Na osnovu važećih zakona Kosova, prostitucija je zabranjena i sankcionisana zakonom, odnosno Zakonom o javnom redu i javnom miru, navodi Gazeta Ekspres.

Prema tom zakonu, svako ko je umešan u čin prostitucije može biti osuđen na novčanu ili zatvorsku kaznu.

 "Prestupnik iz stava 1. tog člana kazniće se novčanom kaznom od 100 do 900 evra ili zatvorom do 60 dana", predviđeno je u kosovskom zakonu.

Dok se na Kosovu prostitucija smatra prekršajem, neke druge zemlje pokušale su da je regulišu. Holandija, Belgija i Austrija samo su neke od zemalja u kojima je prostitucija legalizovana.