Novinari dve decenije traže pravdu

Godišnjica otmice novinara
Izvor: Radio Kim

Na mestu gde su poslednji put, pre 21 godinu, viđeni novinari Ranko Perenić i Đuro Slavuj, danas su se okupili novinari, članovi Udruženja novinara Srbije (UNS) i njegovog ogranka na Kosovu, kako bi još jednom podsetili na njihov nestanak, navodi Radio Kim.

Pre 21 godinu, na putu Velika Hoča – Zočište, u opštini Orahovac, nestali su novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić. Predstavnici UNS-a i UNS-a na Kosovu okupili su se danas na mestu gde su njihove kolege poslednji put viđene i ponovo poručili da neće odustati od namere da se pred lice pravde izvedu oni koji su izvršili ubistvo novinara.

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić podsetio je na presudu rušitelju ploče koji je osuđen na tri meseca uslovno i 200 evra novčano, iako je u policijskom izveštaju navedeno da je to delo „etnički mitivisano“, navodi Radio Kim.

„Međutim, prema našim saznanjima sud to nije uzeo u obzir. Smatramo da je otmica Đura Slavuja i Ranka Perenića takođe etnički motivisiana, odnsono da su oni oteti samo zato što su Srbi, te da je to razlog što već 21 godinu ne znamo ništa o njihovim sudbinama. Kao što ne odustajemo od postavljanja ove ploče, nećemo odustati od borbe da pronađemo odgovore šta se sa njima desilo 1998. godine. Od Specijalnog suda očekujemo da posveti posebnu pažnju ovom i osalim slučajevima otmica i ubistava novinara“, rekao je Ničić.

Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović rekao je da će ovo udruženje raditi na tome da počinioci budu pronađeni i kaženjeni.

„Ovo je mesto tragedije za sve, ne samo za srpske već i sve ostale novinare na svetu. UNS i upornost našeg Udruženja doprineli su da konačno imamo neke pomake i da se ne zaboravi ono što je urađeno Đuri Slavuju i Ranku Pereniću, i svim našim kolegama koji su oteti 1998. godine“, rekao je Radomirović.

Novinarka Jelena Petković objavila je na portalu UNS-a seriju članaka o kidnapovanim i nestalim novinarima.

„UNS je dobio uveravanja od tužioca Besima Кeljmendija da su informacije koje smo dobili istraživanjem korisne za njihov rad i da će sve istrage o ubistvima i našim kolegama biti ponovo otvorene. Rekli su da su informacije prosleđene nadležnim tužiocima i to je prvi put da su sve istrage ubijenih i kidnapovanih novinara pod jednim krovom“, rekla je Jelena Petković.

Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović najavio je da će biti postavljena spomen ploča svim kidnapovanim i ubijenim novinarima bez obzira na nacionalnu pripadnost, a najpre Ljubormiru Кneževiću dopisniku Politike, Jedinstva i Radio Beograda, koji je kidnapovan u okolini Vučitrna.

„Nas, pre svega, interesuju činjenice, a uspeli smo zahvaljujući dosadšnjim istraživanjima da pokrenemo i otvorimo sve istrage ubistava i kidnapovanja novinara na КiM, a to je, da podsetimo, četrnaest naših kolega, sedmoro Srba i sedam Albanaca“, rekao je Brajović.

Na mestu gde je izvršena otmica novinara, UNS i UNS na Kosovu postavili su obeležje, koje je do sada rušeno sedam puta, na kome na srpskom i albanskom jeziku, piše: "Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih".

Za rušenje ploče Osnovni sud u Đakovici izrekao je Šabanu Beriši uslovnu kaznu od tri meseca zatvora i novčanu u iznosu od 200 evra.