Odbrana Zlatana Krstića traži njegovo puštanje na slobodu

Advokat Dejan Vasić i Zlatan Krstić
Izvor: Kosovo Online

Zbog naglog pogoršanja zdravstvenog stanja Zlatana Krstića, koji je uhapšen pod sumnjom da je izvršio krivično delo ratni zločin, njegov branilac Dejan Vasić zatražio je od suda da mu se omogući odbrana sa slobode.

U vanrednom zahtevu za preispitivanje zakonitosti Krstićevog pritvora, advokat Vasić je između ostalog naveo i da odbrana nikada do sada nije manipulisala zdravstvenim stanjem Zlatana Krstića, iako je on uhapšen nakon serije operativnih zahvata kojima je bio podvrgnut.

"Mi nikada tim aktom nismo manipulisali i ni u jednom podnesku se nisam pozivao na ove okolnosti. Imali smo dobru pomoć sudija, i onih koji su odlučivali o istrazi i kasnije predsednika veća sudije Muse Konđelija koji su nam omogućili da, na svaki naš zahtev, bude obavljen pregled i data potrebna terapije. Ipak, mišljenja sam da sadašnja situacija i njegovo naglo pogoršanje zdravstvenog stanja nalaže da mu se u ovoj fazi omogući odbrana sa slobode, da bude pregledan od lekara koji su godinama pre hapšenja brinuli o njemu", rekao je Vasić.

Vasić je rekao da je o zdravstvenom stanje svog branjenika obavesti sve relevantne zvaničnike i izrazio nadu da će se njegov zahtev uzeti u razmatranje. On je posebno naglasio da je spreman da garantuje da će se Krstić, kad god sud bude našao za potrebu, odazvati pozivu suda.

"Ostaviti čoveka koji je sa živim ranama na nogama u uslovima pritvora je po meni nehumano i mislim da kao društvo treba da iskažemo empatiju i dozvolimo Zlatanu Krstiću da se brani sa slobode", rekao je Vasić.

Krhko zdravstveno stanje i problemi sa kojima se Krstić poslednjih godina suočavao dobro su poznati i doktoru Ljubomiru Krstiću iz Kragujevca koji je za Kosovo Onlajn rekao da je Zlatan Krstića imao jako težak period koji se može povratiti.

"Zlatanu je izuzetno slab organizam, ima problema sa dijabetesom, ranu koju je nemoguće sanirati u zatvorskim uslovima. Uzimajući u obzir ovakvo stanje, kao i godine, pojavljuje se bojazan da može oboleti i od koronavirusa, jer je njegov rizik 5 do 7 puta veći u ovim uslovima. Mislim da će sud imati to na umu i da će mu dozvoliti da se leči onako kako bi trebalo", rekao je doktor Krstić.

Posebno odeljenje Osnovnog suda u Prištini produžilo je pre nedelju dana pritvor za još dva meseca Zlatanu Krstiću iz Kragujevca osumnjičenom da je počinio ratni zločin u okolini Uroševca tokom rata 1999. On je uhapšen u aprilu prošle godine i od tada se nalazi u pritvoru.