OEBS: Nema napretka u bezbednosti saobraćaja na Kosovu

slika
Izvor: Koha ditore

Broj saobraćajnih nesreća na Kosovu se ne smanjuje, a tome u prilog govore i podaci da se svake godine dogodi približno 15.000 nesreća, od kojih je značajan broj sa smrtnim ishodom, a građani se ne osećaju bezbedno u saobraćaju, piše Koha.

Odlazeći ministar unutrašnjih poslova Ekrem Mustafa je, na konferenciji koja je organizovana za predsednike opštinskih Saveta za bezbednost, istakao da je u periodu od januara do novembra ove godine ukupan broj nesreća bio 14.113, pri čemu je 99 ljudi poginulo, povređeno je 5.387, dok je materijalnih oštećenja bilo 8.640.

Mustafa je govorio o brojnim saobraćajnim nesrećama koje se događaju u svim opštinama na Kosovu i naglasio da je poslednji trenutak da državne institucije učine nešto kako bi se taj broj smanjio. 

Zamenik ambasadora OEBS-a Kilan Val istakao je da se na osnovu anketa o bezbednosti u saobraćaju, polovina građana Kosova ne oseća bezbedno.

“Prema istraživanju UNDP-a u 2019., stanovnici se osećaju sigurnije u ruralnim nego u urbanim sredinama. Zanimljivo je pogledati tu statistiku, jer se 53 odsto stanovnika ruralnih sredina oseća bezbedno, dok se u urbanim sredinama bezbedno oseća 50 odsto stanovnika”, ukazao je on.

Prema njegovim rečima, to znači da se polovina stanovništva Kosova ne oseća bezbedno i ovo je pokazatelj koji bi trebalo da se ozbiljno shvati.

Val je bio kritičan prema državnim institucijama, za koje kaže da i pored podrške OEBS-a nisu postigle značajan napredak.

Takođe, Val je naglasio da pravni okvir još nije pravilno postavljen, nedostaje budžet Savetima za projekte vezane za bezbednost, što je ometalo napredak.