Optužnica protiv dve osobe zbog učešća u ISIS-u

specijalno tužilaštvo kosova
Izvor: kpk-rks.org

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Osnovnom sudu u Prištini, protiv dve osobe sa inicijalima V.K. i F.D. za krivično delo "organizovanje i učestvovanje u terorističkoj grupi".

“V.K. je u cilju učešća u aktivnostima terorističke grupe ISIS u Siriji, 30. marta 2015. godine, sa predumišljajem i svestan svojih postupaka, otputovao u Skoplje, zajedno sa suprugom M.B. i sa ostalim optuženima, uključujući F.D. zatim su stigli do Istanbula u Turskoj a zatim nastavili ka Siriji, gde su se pridružili terorističkoj grupi”, navodi se u optužnici.

Okrivljeni je kontinuirano vršio ova dela, sve do trenutka kada se predao kurdskim snagama, početkom 2019. godine, gde je ostao oko dva meseca, nakon čega je deportovan na Kosovo sredinom aprila prošle godine, prenosi TV Kljan Kosova.

“Istovremeno, optuženi F.D. da bi učestvovao u aktivnostima terorističkih grupa ISIS-a u Siriji, 30. maja 2015. sa predumišljajem i svestan svojih akcija, odlazi sa Kosova u Skoplje, zajedno sa njegovom suprugom, optuženom G.A. i sa ostalim optuženima, uključujući M.B. i V.K. odakle su otputovali u Tursku a odatle u Siriju gde se pridružuje terorističkoj grupi ISIS”, precizira se u optužnici Specijalnog kosovskog tužilaštva.