Optužnice protiv službenika Opštine Prizren, zloupotreba službenog položaja

Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnice protiv više službenika opštine Prizren koji se sumnjiče za krivična dela vezana za zloupotrebu službenog položaja, prenosi Ljajmi.

Navodi se da je Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu kod Osnovnog suda u Prištini - Posebno odeljenje, protiv pet lica sa inicijalima B.H., E.B., N.M., B.K. i RD, za krivična dela „dosledna zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja”.

Tuženi E.B., N.M., B.K. i RD, koji rade kao zvaničnici u opštini Prizren, u cilju nezakonitog pribavljanja materijalne koristi vlasnicima nelegalnih gradilišta u regionu Nacionalnog parka „Šar“ nisu izvršili službene dužnosti u skladu sa Zakonom o izgradnji, niti naredili obustavu gradnje.

Dodaje se da su tokom sedam godina dozvolili izgradnju nekoliko stotina zgrada bez građevinske dozvole, a svaki vlasnik bespravno izgrađenog objekta dobio je prosečnu dobit od 10,500 evra. 

U međuvremenu, optuženi B.H. radeći kao glavni inspektor inspektorata Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja u opštini Prizren, nadležan za inspekciju građevinskih radova u Nacionalnom parku “Šar” nije sproveo odluku o rušenju ilegalnih zgrada u okviru Urbanističkog regulacionog plana u Nacionalnom parku.