Policija u borbi protiv trgovine ljudima izvršila kontrolu na 17 lokacija na Kosovu

policija
Izvor: Radio Kim

Uprava za istragu trgovine ljudima Kosovske policije, sinoć je sprovela operativni plan, kako bi istražila, otkrila i sprečila trgovinu ljudima, i to na 17 različitih lokacija širom Kosova, prenosi Indeks onlajn.

Ovaj plan je sproveden u okviru kampanje podizanja svesti sa motom “Ne ćuti, zaustavi trgovinu ljudima“, kako bi se preduzele proaktivne mere u ranoj identifikaciji i zaštiti potencijalnih žrtava trgovine.

U pretresu lokacija, opštinski inspektori su zatvorili tri lokala, ali je izrekla i novčane kazne i ukor zbog nedostatka radne dokumentacije.

U tim lokalima bilo je zaposleno 133 radnika, od toga 86 žena i 47 muškaraca, od toga je bilo 70 građana Kosova, 61 državljanin Albanije, jedna osoba je imala državljanstvo Srbije i jedna Bugarske.

Pri pretresu su pronađeni i oduzeti neki zabranjeni predmeti (sprej, metalna šipka) koje je policija zaplenila.

Svi strani državljani, koji nisu priložili radne i boravišne dozvole, upućeni su u Direkciju za migracije i strance KP.

“Kosovska policija ostaje posvećena borbi protiv bilo koje negativne pojave, uključujući i tekuću borbu protiv trgovine ljudima, ovom prilikom zahvaljujemo se građanima na saradnji i ohrabrujemo ih da takvu saradnju nastave i u budućnosti", poručili su iz policije.