Policijski i sanitarni inspektori takođe izriču novčane kazne građanima koji se ne pridržavaju mera

Priština
Izvor: © Kosovo Online

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je zatražilo od svih kosovskih institucija koje se bave upravljanjem pandemije da proveravaju da li se građani pridržavaju propisanih mera uvedenih tokom pandemije kovid-19.

Kosovska policija je sve prisutnija na trgovima Prištine, obavljajući rutinske provere. Prema navodima građana, policija ih proverava o rasporedu dozvoljenog kretanja i nošenju zaštitne opreme, prenosi Koha.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da takve kontrole ne prestavljaju novinu.

Šef kabineta v.d. ministra unutrašnjih poslova Špend Nuhiu istakao je da su te mere preduzete na zahtev Ministarstva zdravlja.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je zatražilo od svih institucija koje se bave upravljanjem pandemije da budu izuzetno oprezne i da traže od građana da primenju propisane mere.

U četvrtak su na ulicama Prištine viđeni i sanitarni inspektori sa policijom.

Glavni inspektor Ibrahim Teršnjaku istakao je da su izrekli i novčane kazne građanima koji nisu ispoštovali mere preduzete od Ministarstva zdravlja. Prema njegovim rečima, te kazne su izrečene na osnovu Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti i Zakonu o prekršajima.

Prema 24-časovnom izveštaju Kosovske policije, danas je uhapšeno 12 osoba zbog nepoštovanja zdravstvenih odredaba tokom pandemije.