Policijski inspektorat pokrenuo istragu nakon navoda aktivista SDP da ih je policija tukla

Hapšenje pristalica SDP -  a u Prištini
Izvor: Kosovapress

Kosovski policijski inspektorat (PIK) počeo je sa prikupljanjem informacija, uključujući saslušanje strana, nakon jučerašnjeg hapšenja aktivista Socijaldemokratske partije (SDP) i njihovih žalbi da su pretučeni u policijskoj stanici u Prištini, prenosi Gazeta Ekspres.

„Kosovska policijska inspekcija je o ovom slučaju obaveštena od strane Kosovske policije, a istražitelji su reagovali na slučaj odlaskom na lice mesta u Prištini. Istražitelji PIK odmah su počeli da prikupljaju informacije, uključujući saslušanje strana, i kontaktirali su nadležnog tužioca koji je bio na licu mesta”, naveo je PIK u odgovoru za Gazeta Ekspres.

Dodaje se da PIK „očekuju preduzimanje drugih istražnih radnji uz konsultacije sa nadležnim tužilaštvom u skladu sa pravnom misijom Policijskog inspektorata Kosova“.

Skup SDP sa sloganom „Za mitinge stranaka, za kazne građanima“ završen je hapšenjem Dardana Molićaja i još 15 aktivista.

Prema navodima policije, tokom hapšenja i sprovođenja povređena su tri policajca, kojima je ukazan medicinska pomoć.

„Odlukom tužioca, nakon razgovora, osobe su puštene i slučaj ide u redovnu proceduru“, navodi se u saopštenju policije.

Uhapšeni aktivista SDP Frašer Krasnići, je nakon puštanja na slobodu, objavio je ime i fotografiju policajca,  koji je prema njegovim rečima udario po glavi Natiru Kući, dok su joj bile vezane ruke.

„Ovo je Fatmir Miftari. Narednik kosovske policije koji je Natiru Kući udario u glavu iako je bila vezanih ruku u policijskoj stanici. Posle naše usmene reakcije, odveo me je u svoju kancelariju i sa još 4-5 policajaca, udarali su me neprekidno nekoliko minuta”, obajvio je Krasnići na Fejsbuku.

Dodao je da je i nekoliko drugih policajaca u poslicijskoj stanici bilo nasilno prema Dardanu Molićaju, Nolju Nušiju, Vetonu Draguši i drugim aktivista, a bili su vezani.

“Brutalnost i kažnjavanje aktivista i građana, tolerancija i zaštita partija i vlade. To je kosovska policija“, naveo je u objavi Krasnići.