Ponovo pljačka u Prilužju: Poljoprivredniku ukraden motokultivator sa frezom

pljačka
Izvor: KoSSev

Zoranu Aritonoviću iz Prilužja noćas je iz dvorišta ukraden motokultivator sa frezom, objavio je portal Kossev.

"Otvorili noćas vrata od avlije, izneli motokultivator 509 sa motikicom, 50 metara od kapije bio", kazao je Aritonović u razgovoru za Kossev.

Policija je otvorila slučaj, a pljačke u tom većinski srpskom selu iz vučitrnske opštine su postale svakodnevica, navodi taj portal.

Ministarstvo za zajednice i povratak upozorilo je međunarodne institucije i policiju na višegodišnji problem i situaciju opisalo kao alarmantnu.

"Krade se non stop, svaki dan, svaku noć. Rođaku je dan ranije ukraden plug, vidi se na kameri kako odnosi, ali policija ne preduzima ništa", potvrdio je Aritonović.

On dodaje da usled višegodišnjih serijskih pljački domaćinstava u Prilužju, njegovi stanovnici su odustali od držanja stoke, jer su se pored poljoprovredne mehanizacije, krala stočna grla.

"Svaka kuća je imala krave i sve je pokradeno. I pre rata se kralo", rezignirano svedoči Aritonović.

Navodi da opstaje zahvaljujući poljoprovredi i da je ovo velika šteta za njegov dom u kojem živi sa suprugom i dvoje dece.

"Od toga sam živeo, kopao, orao, kosio", rekao je Aritonović.

Kosovska policija obavila je uviđaj, zavela ga kao krađa, piše Kosev i dodaje da je sve što su uspeli da saznaju u telefonskim razgovorima sa policijskom stanicom u Prilužju, i od komandira za region Južne Mitrovice Avnija Zahitija.

U izjavi za Kosev portparol kosovskog ministarstva za povratak i zajednice Uroš Staletović, potvrdio je da je ovo ministarstvo upoznato sa incidentima koji se dešavaju, kako u povratničkim sredinama, tako i sa pljačkama gazdinstava u većinski srpskim sredinama i na ostale manjinske zajednice širom Kosova.

"Ono što ministarstvo radi i sam ministar Jevtić jeste da je u stalnoj komunikaciji sa KFOR-om, Kosovskom policijom, imao je sastanke sa zvaničnikom OEBS i zatražio je hitnu reakciju kada su u pitanju svi incidenti i zaštita Srba. Jer je situacija alarmantna", kazao je Staletović.

On potvrđuje da je KFOR posle ovih upozorenja pojačao prisustvo u pojedinim selima kao što su Novake, a i OEBS je obećao da će imati pojačan nadzor na mestima u kojima se događaju krađe i ostali incidenti.

Kako kosev navodi, Ministarstvo održava redovne sastanke u vezi sa incidentima i krađama, a takođe zatražilo od Kosovske policije da ih redovno izveštava dokle se stiglo sa istragama.

Staletović objašnjava, međutim, da se već godinama suočavaju sa situacijom da usled gubitka poverenja u lokalnu policiju, oštećeni ljudi incidente prijavljuju direktno Ministarstvu za zajednice i povratak.

Od nekada 63 sela u vučitrnskoj opštini, ostalo je da živi oko 2500 Srba, pored najvećeg Prilužja, još u Gojbulji, Banjskoj i Gracu.