Potvrđena presuda: Četiri i po godine zatvora za učešće u terorističkim grupama u Siriji

Osnovni sud.jpeg
Izvor: Reporteri

Osnovni sud u Prištini potvrdio je presudu iz marta ove godine kojom je Nagip Ljutfiu osuđen na četiri godine i šest meseci zatvora zbog organizovanja i učešća u terorističkim grupama, prenosi Gazeta ekspres.

Ljutfiu je osuđen na istu kaznu zatvora u Osnovnom sudu u Prištini 23. marta ove godine, ali je tu presudu Apelacioni sud ukinuo 30. maja i predmet je vraćen na ponovno suđenje po žalbi branioca Kadrija Begolija.

Prema optužnici podignutoj 2. decembra 2021. godine, Ljutfiu je sa namerom da se pridruži terorističkoj organizaciji "Džabat al-Nusra" u Siriji napustio Kosovo, avionom stigao do Istanbula u Turskoj i potom preko određenih veza otišao ilegalno u Siriju. U Siriji je, nakon završenih taktičko-borbenih vežbi, opremljen "kalašnjikovim", aktivno učestvovao u ratovima, a zatim se 28. aprila 2013. godine preko Istanbula vratio na Kosovo.

Prema optužnici on je 10. septembra 2014. godine, sa namerom da se pridruži terorističkoj organizaciji ISIS u Siriji, napustio Kosovo. U Siriji je bio do 17. jula 2021. godine, kada je vraćen na Kosovo. 

Ljutfiu će u kaznu biti uračunat boravak u pritvoru.