Preduzetnik sa Kosova zbog malverzacija sa kreditom u Švajcarskoj osuđen na 10 meseci zatvora

Zastave Kosova i Švajcarske
Izvor: Reporteri.net

Tridesetpetogodišnji građevinski preduzetnik kosovskog porekla, koji radi u Lucernu, osuđen je na dve godine i dva meseca zatvora zbog prevare, falsifikovanja dokumenata i višestrukog prevarnog poslovnog upravljanja, a presudom je predviđeno da 10 meseci provede u zatvoru, dok na uslovnoj slobodi mora da bude četiri godine, prenosi Reporteri.

Pored toga, osuđen je na petogodišnju zabranu obavljanja delatnosti u sektoru u kojem je radio, a naređeno mu je da plati odštetu od 97.000 franaka garantnom institutu koji je obezbedio zajam, kao i sudske troškove.

Osuđeni je zatražio kredit u iznosu od 110.000 franaka kao hitnu pomoć zbog koronavirusa, plašeći se navodne blokade koja može da usledi zbog pandemije. Zahtev koji je banci svoje građevinske kompanije, poslao marta 2020. godine, bio je, prema njegovim rečima, iz predostrožnosti.

Državni tužilac je, međutim, to video kao dokaz da se za novac prijavio sa namerom da prevari i da je taj novac takođe zloupotrebio, jer kompanija u tom trenutku nije imala finansijskih poteškoća zbog pandemije.

U obrazloženju tužioca se navodi da je optuženi nakon podizanja novca, dao ocu zajam od 15.000 franaka, a izvršio je i druge kupovine, koje neće izvršiti niko ko ima ograničenja likvidnosti ili ih se plaši.

Iz tog razloga, on je zatražio zatvorsku kaznu od 20 meseci zbog prevare i falsifikovanja, kao i petogodišnju deportaciju iz zemlje na Kosovo sa nekoliko krivičnih presedana.

S druge strane, branilac optuženog je istakao da njegov klijent nije kriv uz tvrdnje da je banka trebalo da proveri podatke njegovog klijenta pre nego što mu je prebacila novac.

Ipak, sudija je procenio da je delo koje je učinio kažnjivo, jer je znao da pandemija koronavirusa nije značajno uticala na njegovo poslovanje.

"Koristili ste društvenu nuždu da biste se obogatili na njen račun“, rekao je sudija optuženom.

Prema njegovim rečima, bilo je poznato da banke moraju novac uplaćivati na jednostavan način i bez dalje kontrole.

"On je to predvideo i spekulisao je da neće biti dalje proveren i da će im jednostavno platiti“, naveo je sudija.