Priština: Uhapšeni zbog terorizma danas na sudu

policija hapšenje
Izvor: Reporteri.net

Očekuje se da će se danas pred sudom pojaviti petorica osumnjičenih za planiranje terorističkih napada na Kosovu, koje je u nedjelju uhapsila kosovska policija, prenosi Gazeta ekspres.

Kako navodi taj medij, dela za koja su osumnjičeni uključuju kazne do pet godina zatvora.

Krivično delo "priprema terorističkih akata ili krivičnih dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Kosova", prema Krivičnom zakonu, zaprećeno je zatvorom od jedne do pet godina.

Drugo krivično delo za koje su osumnjičeni je "izvršenje terorističkog dela", za koje je predviđena kazna zatvora od najmanje pet godina.

Za delo "uvoz, izvoz, snabdevanje, transport, proizvodnja, razmena, posredovanje ili neovlašćena prodaja oružja ili eksploziva", kažna može biti novčana do 7.500 evra, kao i zatvor od jedne do osam godina.

Uhapšeni se takođe sumnjiče za "neovlašćeno držanje, kontrolu ili posedovanje oružja", koje se kažnjava novčanom kaznom do 7.500 evra ili zatvorom do pet godina.

U saopštenju za javnost Specijalnog tužilaštva Kosova nije otkriveno da li su uhapšeni imali ikakve veze sa terorističkim organizacijama.

Međutim, mediji u Prištini izvestili su da su dvojica od pet uhapšenih već hapšeni pod sumnjom za teroristička dela.