Pritvor još jednom službeniku u aferi „Subvencije 2021“

Osnovni sud u Prištini
Izvor: Economia online

Osnovni sud u Prištini odredio je meru jednomesečnog pritvora pritvorenom opštinskom službeniku u Peći A. B, prenosi RTK.

On se, kao i više od deset službenika na lokalnom ili centralnom nivou koji su uhapšeni prošle nedelje, tereti za zloupotrebu službenog položaja i primanje mita, a u vezi sa subvencijama za podršku poljoprivrednicima.

Osumnjičenom A. B. određen je pritvor u trajanju do jednog meseca usled toga što je sud ocenio da je mera adekvatna za nesmetan razvoj slučaja.

Kako su naveli iz Osnovnog suda u Prištini, postoji rizik da će, ukoliko okrivljeni bude pušten, pokušati da izbegne krivičnu odgovornost, te ujedno uništi, prikrije, izmeni ili fasifikuje dokaze o krivičnom delu.

Sudija za prethodni postupak je takođe izrazio sumnju da bi osumnjičeni mogao da utiče na potencijalne svedoke tužilaštva, ali i ponovo izvrši krvična dela.

Sumnja se da je A. B. u svojstvu službenog lica pričinio štetu korisnicima subvencija namenjenih za razvoj poljoprivrede, te imao koristi u vidu mita.

Sumnja se da je A. B. stekao nezakonitu korist u iznosu od oko 48.000 evra.

Tužilaštvo je prethodno saopštilo da postoji sumnja da je A. B. novac podelio sa B.N. i S.Š.

Podsetimo, prethodne nedelje u dvodnevnoj akciji Kosovske policije pod nazivom „Subvencija 2021“ uhapšeno je više osoba i zaplenjeno više stotina hiljada evra.

Osumnjičeni se terete da su u svojstvu službenika u više opština na Kosovu tražili mito kako bi poljoprivrednicima bile dodeljene subvencije kosovskog ministarstva poljoprivrede.