Rafali na autobus šokirali Kosovo: Glođane bilo baza OVK, po kućama još mnogo oružja, policija nemoćna

Nesreća u Glođanu.jpg
Izvor: Ekonomia Online

Kosovska policija je iznela detalje u vezi sa trostrukim ubistvom koje se dogodilo u petak uveče u Glođanu u Dečanima, gde su ubijena dva učenika i vozač autobusa, a kako je saopšteno napad je izvršen oružjem za "koje se sumnja da je AK-47 od strane nepoznatog napadača".

Ne treba zaboraviti da prema najnovijim istraživanjima, na Kosovu postoji 250.000 komada ilegalnog oružja.

Svake godine na Kosovu se zapleni oko 1.500 komada ilegalnog oružja, a u posedu građana je mnogo veći broj, dok je broj zahteva za legalizaciju i dalje mali. U periodu legalizacije, pre dve godine, podneto je samo oko 2.000 zahteva. Posedovanje ilegalnog oružja, u tako velikom broju, predstavlja pretnju po sigurnost građana.

Kazna za ilegalno posedovanje oružja iznosi do 7.500 evra. Između ostalog, predviđena je i kazna zatvora do pet godina. Na osnovu Krivičnog zakonika postoji i kazna od dve do 10 godina zatvora za ilegalno posedovanje četiri ili više komada oružja ili više od 400 metaka.

Ne treba zaboraviti da je i na područiju Glođana u rukama civila ostao veliki broj komada ilegalnog oružja, jer su se tu tokom 1998. i 1999. godine vodile neke od najžešćih borbi.

U Glođanu je bio i štab nekadašnjeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja, kao i logor za otete Srbe i druge nealbance. U blizini se nalazi i Radonjićko jezero, gde su pripadnici OVK tokom 1998. ubili najmanje 34 osoba srpske i albanske nacionalnosti.