Saljih Mustafa: Nisam kriv za zločine nad Srbima

Saljih Mustafa u Hagu
Izvor: Prt. scr.

Nekadašnji komandant OVK Saljih Mustafa negirao je danas krivicu po svim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva Kosova koja ga tereti za niz ratnih zločina nad sprskim civilima od 1. do 19. aprila 1999. godine u mestu Zlaš na Kosovu, prenosi Tanjug

"Izjašnjavam se da nisam kriv", rekao je Mustafa, nakon što se prethodno obratio sudu govoreći o svom moralu, borbi za slobodu OVK i apelujući na Specijalizovana veća da ne podležu pritiscima.

"Ja, Saljh Mustafa, bivši borac za slobodu i bivši pripadnik OVK, duboko sam verovao u zakletvu vojnika OVK i moral svojih drugova, uveren da je borba za slobodu i nezavisnost OVK je bilo pošteno, neizbežno i neophodno. Jer duga okupacija i genocidni fašistički režim Slobodana Miloševića i posle krvavih ratova ovog mesara u Hrvatskoj i Bosni, nisu ostavili meni i mom narodu mnoga rešenja. Ili završite u izbegličkim kampovima u zapadnoj Evropi, bez časti bez domovine i bez slobode, ili se organizujte u sveobuhvatnom otporu, koji je kulminirao oslobodilačkom borbom za slobodu, nezavisnost i demokratsku državu", kazao je Mustafa u obraćanju pred sudom.

U potvrđenoj optužnici protiv Mustafe se tvrdi da je on odgovoran za krivična dela proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu približno od 1. aprila 1999. do 19. aprila 1999. na imanju u mestu Zlaš na Kosovu koje je služilo kao zatvor.

Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.

Mustafa, zvani komandant Calji (48) uhapšen je i izručen Hagu 24. septembra, po nalogu sudije za prehodni postupak, nakon potvrđivanja optužnice.

Njemu je određen pritvor u kojem bi trebalo da bude do početka suđenja.