Specijalno tužilaštvo Kosova: Uhapšen Srbin osumnjičen za ratni zločin

Kosovska Policija
Izvor: Kosovo Online

Kosovska policija uhapsila je danas Srbina Z.A. zbog sumnje da je navodno počinio ratni zločin tokom sukoba na Kosovu 1999. godine, prenosi Reporteri.

Kako je saopštilo Specijalno tužilaštvo, uhapšeni se sumnjiči da je u policijskoj stanici u Kosovskoj Kamenici u martu 1999. godine u svojstvu policijskog službenika pretukao i maltretirao oštećenog inicijala B.M.

„Specijalno tužilaštvo saopštava da je okrivljeni Z.A. navodno tokom rata na Kosovu, tačnije marta 1999. godine, u policijskoj stanici u Kamenici u svojstvu službenog lica i u saradnji sa drugim pripadnicima srpske policije, prvo tukao oštećenog inicijala B.M. gumenim šipkama i nogama, nehumano mučio, maltretirao i naneo mu teške povrede, traume i posledice po zdravlje", navodi se u saopštenju.

Takođe, prema navodima Tužilaštva, postoji osnovana sumnja da je okrivljeni Z.A. tokom rata na Kosovu, tačnije u periodu februar-mart 1999. godine, u saradnji sa drugim pripadnicima srpske policije i paravojnih grupa, navodno učestvovao u deportaciji i raseljavanju Albanaca.

„Tada je počeo da pljačka kuće, a potom, sa ciljem da ošteti imovinu Albanaca, palio ih i učestvovao u maltretiranju albanskih civila. Ovim radnjama okrivljeni Z.A. je morao da izvrši krivično delo „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ iz člana 142", naodi se u saopštenju tužilaštva.