Sprečen šverc oružja na Kosovo, uhapšena dva Albanca i jedan Belgijanac

Optički nišan
Izvor: Uprava carina Republike Srbije

Carinici Srbije su u saradnji sa policijom, tokom protekle nedelje, na prelazima Batrovci i Gostun otkrili i sprečili dva pokušaja krijumčarenja delova naoružanja, oružja i municije, među kojima su se našli optički i laserski nišani, taktičke led lampe, termovizijska kamera, pištolj i više od 400 bojevih metaka, saopšteno je danas iz Uprave carine.

Na prelazu Batrovci prekršaj je otkriven 13. novembra 2020. godine, kada je na ulazu u Srbiju za detaljan pregled izdvojen "BMW" belgijskih registarskih oznaka, kojim su putovala trojica muškaraca, jedan belgijski, jedan albanski državljanin i jedan sa Kosova.

Na pitanje šta imaju da prijave carinskoj kontroli, 42-godišnji vozač je u ime svih odgovorio da nemaju ništa sem ličnog prtljaga, navodi se u saopštenju.

Dodao je da putuju na teritoriju Kosova, jer su mu navodno, kao vlasniku privatne firme u Belgiji potrebni radnici, rekavši da su i dvojica njegovih saputnika zaposleni kod njega.  

Detaljnom kontrolom u putnim torbama i koferima koji su se nalazili u prtljažniku, među garderobom pronađena su dva optička nišana marke "Hawke Endurance 30WA", jedan laserski nišan marke "ND3 SubZero", dve taktičke led lampe "Warrior Turbo Kit Olight" i jedna termovizijska kamera "Xeye E3 Pro", ističe se u saopštenju.

Protiv vozača automobila, dodaje se, državljanina Belgije i jednog od njegovih saputnika sa Kosova, koji su se prijavili kao vlasnici neprijavljenih delova naoružanja, pokrenuti su prekršajni postupci pred nadležnim sudom.

Na prelazu Gostun je 10. novembra 2020. godine zaplenjen pištolj marke "zastava", kalibra 7,62mm sa 400 pripadajućih bojevih metaka, saopšteno je iz Uprave carine.

U krijumčarenju je osujećen 52-godišnji državljanin Crne Gore, koji je takođe rekao da nema ništa da prijavi carinskoj kontroli.

Pošto je automobil detaljno pregledan, najpre je na podu ispred suvozačkog sedišta u plastičnoj kesi pronađen pištolj, da bi potom, pregledom prtljaga u rancu, među garderobom, bila pronađena i kesa sa 401 metkom TT-7,62mm.

Crnogorskog državljanina su zajedno sa oružjem i municijom preuzeli policija i tužilaštvo u dalju nadležnost, navodi se u saopštenju.