Švajcarska deportuje građanina Kosova optuženog za 12 krivičnih dela 

Sudnica
Izvor: Kosovo Online

Švajcarske vlasti su donele odluku da deportuju građanina Kosova, koga tamošnja javnost imenuje samo pod pseudonimom Maluši (61), a koji je optužen za 12 krivičnih dela, prenosi Gazeta ekspres.

Prema optužnici protiv Malušija kome je suđeno u Okružnom sudu u Lencburgu, njemu se stavlja na teret postavljanje požara, nanošenje telesnih povreda, oštećenje imovine, zloupotreba, pretnje i pokušaji prinude i nekoliko saobraćajnih prekršaja, prenosi švajcarski Albinfo.

Nakon isteka pritvora u trajanju od 176 dana, Maluši je na slobodi od marta ove godine. Njemu je, kako se navodi u psihijatrijskom izveštaju dijagnostikovan bipolarni afektivni poremećaj i zbog prepisane terapije nije moguće da napusti Švajcarsku, što je uticalo na blago umanjenje kazne i krivice.

Javni tužilac je naveo da je najteže krivično delo paljenje vozila poznaniku iz osvete zbog „sukoba koji se desio pre više godina“, piše list Argauer cajtung.

Kancelarija javnog tužioca je zatražila 30 meseci zatvora i lečenje, novčanu kaznu i deportaciju i zabranu ulaska u Švajcarsku u trajanju od 10 godina, kao i da plati novčane troškove istrage, krivičnog gonjenja i sudskog postupka u iznosu 22.240 franaka.

Predsednica suda je prihvatila većinu zahteva, osim lečenja jer će Maluši nakon pravosnažnosti odluke biti deportovan iz Švajcarske.

Maluši, kome je pravo ime zbog psihijatrijske bolesti, zaštićeno od javnosti, je izjavio da želi da ostari na Kosovu i da brine o svojoj majci.