U Cernici zapaljena kuća porodice Cvetković, oko 70 Srba uznemireno trendom nasilja

Zapaljena kuća u Cernici
Izvor: Kosovo Online

Jutros oko 10 časova u selu Cernica u opštini Gnjilane zapaljena je kuća Svetozara Cvetkovića, vatrogasci su uspeli da spreče eskalaciju požara i kuća nije u potpunosti izgorela, rekao je za Kosovo Onlajn šef biroa Kancelarije za Kosovo i Metohiju Zoran Stojković.

„Vlasnik zapaljene kuće živi u Jagodini sa suprugom. Stanovništvo je vidno potrešeno i uznemireno tim događajem. Cernica je etnički mešovito selo, sa većinskim albanskim stanovništvom, sa oko 2000 Albanaca i oko 70 Srba. Posle rušenja kuće Jovice Menkovića, 18. februara, sada je izgorela još jedna srpska kuća. U selu je taj događaj izazvao strah i osećaj nesigurnosti i neizvesnosti. Nadležni organi moraju da nađu počinioce i izvedu ih pred lice pravde, u suprotnom će ekstremisti smatrati da su pozvani da pale i uništavaju srpsku imovinu“, rekao je Stojković.

Cvetkovićeva ćerka Mileva Živković, koja inače živi u Partešu, a trenutno se nalazi u izolaciji u Jagodini jer je pandemija zatekla u inostranstvu, rekla je za Kosovo Onlajn da ocu još nisu rekli da je kuća zapaljena, jer je star i bolestan.

„Izolacija mi ističe 1. maja i tada ću videti roditelje. Ovo je i bolno i strašno, nikada nismo imali problema sa komšijama Albancima.

Kuća nam je više puta obijana, odnosili su stvari, lomili, vadili instalacije, počinioci nikada nisu pronađeni. Albanci su bili zainteresovani da kupe kuću, ali naša porodična kuća nije na prodaju“, rekla je Živković.

Ona je redovno obilazila kuću, a roditelji koji su od 1990. živeli u inostranstvu su povremeno dolazili.