U Prištini iznenada preminuo novinar Nikola Bešević

Nikola Bešević
Izvor: RTV Kim

U Prištini je sinoć u sedamdeset drugoj godini iznenada preminuo novinar, likovni kritičar i slikar Nikola Bešević.
Svoj profesionalni život posvetio je novinarstvu, a najduže je radio u redakciji lista „Jedinstvo“ gde je uređivao Кulturnu rubriku koja je bila među najboljim u Jugoslaviji, javila je RTV Kim.

Posebno je pratio tokove na savremenoj slikarskoj sceni , pisao i govorio na izložbama slikara  Кosova . Bešević je intezivno slikao i svoje radove slao prijateljima kao praznične čestitke. Njegove slike su ekspresivni fragmenti i zapisi jedne osetljive i prirodu u odnosu sa svetom koji mu nije naklonjen.

Кao novinar reporter pratio je tragične događaje tokom raspada Jugoslavije. Posle Nato bombardovanja i sukoba na Кosovu 1999. ostao je da živi i radi u Prištini odakle je sarađivao, pisao i fotografisao za više beogradskih redakcija, a najviše se, zajedno sa svojom suprugom Armenijom, javljao za Agenciju „Beta“.

Pratio je brojne i važne događaje na posleratnom Кosovu putujući, najčešće bez pratnje i zaštite. Mediji su zabeležili da je nekoliko puta bio meta napada.

Njagovi izveštaji bili su često jedini izvor informacija, pamte se njegove reportaže o raseljenim Srbima i njihovim pokušajima da se vrate i opstanu u zavičaju.

Živeo je u Prištini i nikada nije napuštao svoj grad. Bio je član Udruženja novinara Srbije, dobijao nagrade za novinarstvo.
Nikola Bešević biće sahranjen danas u 13 sati na gradskom pravoslavnom groblju u Prištini.