Video snimci ISIS-a montiraju se na Kosovu

Isis Teroristi
Izvor: Profimedia

Četvorica Albanaca, koji se bore za Islamsku državu, a pobegli su iz zatvora na istoku Sirije ponovo su aktivni i to se može videti na nekoliko video snimaka objavljenih prošlog meseca, piše Gazeta ekspres .

Reč je o Beku Idrizi, Bekimu Fidani i Iljberu Bela, a na snimcima je i Faton Ivaja, koji u ruci drži teško oružje.

Video snimci su titlovani i na albanskom jeziku i pokazuju ubijenog vođu Islamske države Abu Bakr Al Bagdadija.

Na njima se poziva na žrtvovanje na Božjem putu, a šalju se i preteće poruke Sjedinjenim Američkim Državama sa tih kriznih žarišta, navodi taj medij.

Prema njihovom saznanju “svi ovi video snimci montiraju se na Kosovu što su za T7 potvrdili i izvori unutar bezbednosnih vlasti", a prema kosovskom Institutu za međunarodne studije, “realizuju se na granici između Sirije i Turske”.

"Postoji značajan broj pripadnika ISIS-a koje turske vlasti nisu zarobile i pridružile su se grupama u aktivnostima koje su diskretnije, prisutne na kurdskom i sirijskom teritoriju", kaže Bedri Eljezi iz IMSN-a.

On tvrdi da postoje pripadnici ISIS.a koje turske vlasti nisu zarobile i da mogu predstavljati opasnost i za Kosovo.

 „Jedan  Albanac iz Makedonije koji je član  parlamenta ISIS-a, po važnosti odmah posle kalifa , uspeo je da postane pouzdaniji. Situacija u Siriji navodi nas do razmišljanja i opasnost ako se oni vrate na  Balkan, jer smo imali priliku da vidimo kako su neke izbeglice otišli u Englesku a pripadnici ISIS-a mogu ući na Kosovo i  predstavljati opasnost” smatra.

 Ekspert za bezbednost Drizan Šalja ukazuje na potrebu da bezbednosne institucije na Kosovu rade više na identifikaciji onih koji objavljuju video snimke.

„Bilo bi dobro osnovati radnu grupu u koju bi se uključili i bezbednosni organi koji bi stvorili čvrstu osnovu kako bi se otkrila mesta gde se ovi video snimci snimaju i montiraju”, rekao je Šalja. 

 Prema pisanju T7 u policiji Kosova su rekli da sumnjaju da ima jos 100 osoba sa Kosova koji se nalaze na područja gde traju sukobi.