Zećiri: Policijski inspektorat Kosova pravi spektakl od hapšenja policajaca

Imer Zećiri
Izvor: Kosovapress

Predsednik Sindikata kosovske policije Imer Zećiri izrazio je zabrinutost zbog nedavnih hapšenja policajaca na graničnim prelazima pod sumnjom za zloupotrebu službenog položaja i korupciju i kazao da Policijski inspektorat Kosova akciju hapšenja treba da sprovede tek nakon što prikupi sve neophodne dokaze, prenosi Ekonomija onlajn.

"Sindikat kosovske policije je zabrinut povodom hapšenja, jer ne zna se ima li dovoljno dokaza za opravdanu sumnju. Policijski inspektorat Kosova povodom hapšenja svih ovih policajaca je poslednja mera i najozbiljnija mera, ne samo za policajce, već i za građane. Hapšenje je deo gde mora postojati dovoljan i osnovni dokaz sa osnovanom sumnjom da je zaista izvršeno krivično delo za koje se navodi ili u ovom slučaju tvrdi PIK", kazao je Zećiri.

On je dodao da je u poslednja dva slučaja većina uhapšenih puštena na slobodu u skladu sa zakonom i zamolio Inspektorat da ne hapsi policajce pred medijima, dodajući da to stvara lošu sliku o policiji.

"Imamo poslednja dva slučaja da su policajci uhapšeni na granici, u prvom slučaju 48 policajaca, njih 20 je po postupku pušteno i vraćeno kući. U drugom slučaju uhapšeno je 26 policajaca, a njih 14 pušteno je i nalazi se kod kuće. Način hapšenja koji je viđen pred medijima bio je kao da je uhapšen neki kriminalac. Nisu bili opasni i nisu imali šanse da pobegnu da bi hapšenje bilo tako spektakularno. Mi kao Sindikat tražimo od Inspektorata Kosova da ne pravi spektakl i hapsi policajce pred kamerama. Ovakvim postupcima stvara se loša slika o Policiji", kazao je Zećiri.

On je dodao da Policijski inspektorat Kosova ne treba da pravi spektakl od hapšenja policajaca.

"Mi kao Sindikat policije protivimo se načinu postupanja Policijskog inspektorata prilikom hapšenja policijskih službenika. Uniforma je država tako da ovde moramo biti oprezni. To je integritet same države. U većini slučajeva pokazalo se da su policajci nevini. Treba da da shvatimo kolika je mrlja na jednom ili više policajaca kada je vest da je uhapšen zbog zloupotrebe i da ga posle nekog vremena sud proglasi nevinim bez dovoljno dokaza i vraća se na svoje službene dužnosti. Hapšenje policajca je uvek vest, ali nikada nije vest kada ga proglase nevinim i kada se vrati dužnost", istakao je Zećiri.

Zećiri je kazdodao da je uveren da policija nije pod uticajem politike i da ostaje institucija od najvećeg poverenja građana.

"Verujem da je policijska institucija i dalje najpouzdanija institucija i da kao grupa policija nije pod političkim uticajem. To može biti individualno, kako u krivičnim delima, tako i po uticaju", naveo je Zećiri.