Zločin bez kazne - 21 godinu ne zna se sudbina otetih novinara

Novinari u Orahovcu, foto Darko Dozet/Novosti
Izvor: Večernje novosti

Tačno 21 godinu od kidnapovanja novinara Đure Slavuja i Ranka Perenića, kojima se gubi svaki trag 21. avgusta, 1998. godine, navršava se sutra. Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS na Kosovu 21 godinu traže istinu o svojim otetim i ubijenim kolegama. Zahtevi upućeni Misiji UN-a na Kosovu, Euleksu, nadležnim kosovskim institucijama i Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije da obnove istragu i podstaknu pojedince da progovore o zločinima nad novinarima ostaju bez odgovora.

Novinari RTV Priština Perenić i Slavuj su 21. avgusta, 1998. god. krenuli u manastir Svetih Vrača u Zočište, opština Orahovac, da urade prilog o oslobođenim monasima koje je kidnapovala Oslobodilačka vojska Kosova (OVK).

Poslednji put su vidjeni u Velikoj Hoči u prepodnevnim časovima, odakle su sa glavnog puta, umesto ka Zočištu, greškom skrenuli ka Orahovcu koji je bio pod kontrolom OVK. Automobil u kome su bili, plava Zastava 128, nije nikada pronadjen.

Iako opštinske vlasti u Orahovcu, bez ikakvog obrazloženja nisu dozvolile, presdstavnici novinarskih udruženja UNS i DN KiM postavili su spomen ploču na izlasku iz Velike Hoče, na putu na kome se gubi svaki trag Peraniću i Slavuju, kao opomenu i zahtev da se otkrije istina o sudbini otetih novinara na Kosovu 1998. i 1999. god.

Na ploči piše na srpskom i na albanskom jeziku „Ovde su 21. 08. 1998. otete naše kolege novinari Djuro Slavuj i Ranko Perenić. Tražimo ih!“.

UNS i UNS na Kosovu su šest puta postavljali ploču, ali su je nepoznate osobe ponovo rušile.  Prvi put u oktobru, 2012. god. Početkom 2019. god ploča je uklonjena sedmi put, ovoga puta počinilac je pronadjen. Pozivajući se na policijski izveštaj, u koji je imao uvid, UNS je 6. februara, 2019. god. saopštio da je osumnjičeni identifikovan kao Šaban Beriša. Beriša je „priznao da je oštetio i premestio ploču  dok je radio sa bagerom u blizini njene lokacije“. On je po naloga državnog tužioca pušten na slobodu, a obrada predmeta,  kako je tada saopšteno „u toku“.

U periodu od 1991. do 2001. godine 37 novinara i medijskih radnika koji su radili za srpske redakcije je ubijeno, kidnapovano, nestalo ili izgubilo život pod nepoznatim okolnostima. Od avgusta, 1998. do septembra, 2000. god. na Kosovu je nestalo i ubijeno šest novinara, ni u jednom slučaju nisu pronadjene ubice i kidnaperi naših kolega. 

Ljubomir Knežević, novinar prištinskog "Jedinstva" i dopisnik "Politike". Rođen je 25. maja 1939. u Ulcinju, nestao je 6. maja 1999. god. kod Vučitrna u podnožju planine Čičavica. Kneževićevo telo nije pronađeno, a u Beloj knjizi Vlade Republike Srbije, objavljenoj septembra 2003. god., kao osumnjičeni za njegov nestanak pominje se Bekim (Veselj) Šuti, zvani "Niku", rođen 1. maja 1976. god. u selu Ošljane, opština Vučitrn. U Beloj knjizi stoji da je Šuti bio komandant specijalne jedinice OVK pri operativnoj zoni Šalja i da je ova jedinica početkom maja 1999. god. otela Ljubomira Kneževića. Kako piše u knjizi, Knežević je odveden u štab koji se nalazio u selu Ošljane, gde je mučen, a zatim ubijen.

Aleksandar Simović, novinar i prevodilac, rođen 1. oktobra 1968. u Prizrenu, nestao je 21. avgusta 1999. godine u Prištini. Deo posmrtnih ostataka Simovića pronađen je u selu Obrinje kod Glogovca. Porodica nije dobila nikakvu zvaničnu informaciju o istrazi i okrivljenima za ubistvo.

Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova, rođen 3. jula 1976. u Prištini, nestao je 9. septembra 2000. godine. Prema podacima porodice posle polučasovne emisije koja je trajala od 13.30 do 14 sati, ušao je u narandžasti taksi preko puta zgrade radija i od tada mu se gubi svaki trag. Porodica nije dobila nikakvu zvaničnu informaciju o njegovoj sudbini.

Momir Stokuća, fotoreporter i fotograf, rođen 2. oktobra 1949. u Beogradu, ubijen je 21. septembra 1999. god. u porodičnoj kući u centru Prištine, ulica Đure Jakšića 15. Kao fotoreporter sarađivao sa listom "Politika". Sahranjen je u Gračanici 24. septembra 1999. god. Porodica nije dobila nikakvu zvaničnu informaciju o istrazi.

Među ubijenim novinarima na Kosovu su i novinari lista „Bota sot“ Bekim Kastrati (2001) i Bardilj Ajeti (2005). Ajeti je ubijen kod sela Bresalce na istoku Kosova. Na njega je u selu nadomak Gnjilana pucano iz vozila u pokretu.