Frojnd: Hamas je islamska verzija ustaša, Izrael pogrešio što je priznao nezavisnost Kosova

Majkl Frojnd
Izvor: Kosovo Online

Hamas je islamska verzija ustaša, pretnja civilizaciji i kao takav mora biti uništen, kaže u intervjuu za Kosovo onlajn Majkl Frojnd, predsednik Udruženja jevrejsko-srpskog prijateljstva, poznati novinar i nekadašnji savetnik Benjamina Netanjahua.

Frojnd u razgovoru za Kosovo onlajn poručuje iz Njujorka i da je Izrael pogrešio što je priznao nezavisnost Kosova, kao i da bi rat između Izraela i Hamasa mogao da eskalira, jer je prema njegovim rečima širenje islamskog ekstremizma nešto što preti svakoj zemjli u Evropi.

U ovom trenutku, svi njegovi sinovi se nalaze u oružanim snagama Izraela. 

"Bio sam blagosloven sa pet sinova i svi su u armiji. Četvorica od njih su u borbenoj rezervi, jedan je na severu na granici na Libanom gde je bilo dosta akcije protiv Hezbulaha. Vrlo teška vremena, očigledno za mene kao oca, mnoge neprospavane noći, ali istovremeno, veoma sam ponosan na njih i njihovu posvećenosti zemlji i što brane naš narod i Izrael", kaže Frojnd.

Postoji li opasnost da se konflikt na Bliskom istoku proširi, da preraste u nešto više od rata samo između Izraela i Hamasa?

Postoji šansa da se rat proširi. Moramo da zapamtimo da je Hamas proksi Irana, koji ima mnogo proksi grupa poput Hezbulaha, ili Huta u Jemenu koji takođe gađaju Izrael raketama. Iran podržava razne milicije u Iraku i Siriji koje napadaju američke trupe. Iran je veoma zainteresovan da stvari eskaliraju. Kako će se stvari odvijati ne znamo, ali jedna stvar je jasna. Izrael nije odabrao rat, Hamas je izvršio invaziju na Izrael 7. oktobra i napravio najveći masakr Jevreja u jednom danu od Holokausta. Varvarizam, strahove koje su počinili, da li su u pitanju silovanja, odrubljivanje glave bebama, paljenje živih celih porodica, otimanje dece i onih koji su preživeli Holokaust, to nije nešto što bi bilo koja zemlja na svetu tolerisala pa neće ni Izrael. Jednostavno, Hamas je islamska verzija ustaša. Oni poput Al Kaide i Islamske države predstavljaju opasnost za civilizaciju i baš kao što su ustaše, Al kaida i islamska država morali biti uništeni, tako će i Hamas biti uništen. Svestan sam i činjenice da su tokom Drugog svetskog rata Albanci na Kosovu ratovali na strani nacista. I to je nešto što je u većoj meri gurnuto u stranu od medija i istoričara koji su to uradili iz političkih razloga. Zato je važno za Jevreje i Srbe da se potrude da obrazuju, pogotovo mlade generacije, da ih obrazuju o istini o Holokaustu, ko je bio na strani dobra a ko na strani zla u dobru i zlu i takođe da uduplamo napore da se objasni ono što je realnost na Bliskom istoku i Balkanu.

Videli smo mnogo civilnih žrtava u ovom sukobu. Ko je odgovoran?

Hamas snosi punu odgovornost za svaku smrt na obe strane. Hamas je počeo rat i koristi Palestince u Gazi kao ljudski štit. Kriju se u školama i bolnicama i sva razaranja su u potpunosti njjihova odgovornost. Izrael i dalje sahranjuje i žali za 1.400 ljudi koji su poklani. Sada nema mesta pozivima na prekid vatre, jer to bi bila poruka - hajde da ostavimo Hamas na miru da se naoruža i ubije još više nevinih ljudi. To se neće dogoditi, jedini prekid vatre može da se dogodi kad Hamas prestane da postoji.

Može li ovaj sukob da "zapali" i ostala svetska žarišta, da li je i Balkan u opasnosti?

Širenje islamskog ekstremizma je nešto što preti svakoj zemjli u Evropi i većini zapadnog sveta. Mnogo interesantnih istorijskih paralela postoji između Srbije i Izraela. Male zemlje okružene neprijateljskim snagama, koje su bile pod okupacijom i osvajane kroz istoriju. Međutim, Jevreji i Srbi su snažni i odlučni narodi, nećemo stajati po strani dok drugi pokušavaju da nas unište. Za vreme Holokausta Srbi i Jevreji su zajedno umirali od ruku ustaša i Nemaca. Sada je vreme da Srbi i Jevreji da žive zajedno i podržavaju jedni druge. Pratio sam vesti o Kosovu i vidim kako međunarodni mediji koji izveštavaju pristrasno protiv Izraela po istom obrascu su pristrasni i protiv Srbije. Ne govore istinu, ne sagledavaju istorijski kontekst i šire propagandu Prištine. Ali, kao što znamo, Kosovo je kolevka srpske civilizacije, ono je za Srbiju što je Jerusalim, Judeja i Samarija za Izrael. Naši narodi moraju biti  jedni uz druge.

Da li je Izrael pogrešio što je priznao nezavisnost Kosova?

Apsolutno. Ubrzo posle takve odluke koja doneta pod teškim američkim pritiskom, jer je Izrael dugi niz godina odbijao da prizna Kosovo, ali pod pritiskom bivše američke administracije to ipak uradio, napisao sam snažan članak u Jerusalim postu kritikujući vladu što je to uradila. To je bila uvreda istoriji, pravdi i moralu, Nadamo se da ćemo uspeti da ubedimo izraelsku vladu da se predomisli i povuče priznanje tzv kosovske nezavisnosti.

Beograd je udomio dva izraelska košarkaška kluba - Makabi i Hapoel. Kako gledate na taj gest?

Mislim da je to bio lep gest, znak dubokog prijateljstva između dve zemje i dve naroda. Kao Jevrejin mogu da kažem bio sam u mnogim evropskim prestonicma, a kao duboko religiozan čovek, uvek nosim jarmulku i na mnogim mestima se nisam osećao prijatno zbog antisemitizma. Kada sam hodao ulicama Beograda i drugde, danju ili noći, nijednom nisam iskusio antisemitizam već suprotno. Srbi su mi pričali koilko se dive jevrejskom narodu i koliko vole Izrael i to mi je lično mnogo značilo. Srbija je model ostatku Evrope po tom pitanju.

Kako i kada će se ovaj rat završiti?

Završiće se kad Hamas bude eliminisan i njegova infraktura uništena. Izraelska vlada je govorila o procesu koji će trajati mesecima možda i duže. Hamas je primio iz inostranstva tokom godina milijarde dolara i umesto da ih je iskoristio za poboljšanje života Palestinaca, oni su trošili pare na rakete i tunele dugačke stotine kilometara koje su koristili u napadima na Izrael. Potrajaće i biće potrebno strpljenja da se rasturi infrastruktura Hamasa, a istovremeno moramo da držimo oči otvorene jer je moguće da će Iran i njegovi saveznici pokušati da otvore nove frontove i možda ovo učine i regionalnim ratom. Uveren sam da je naš cilj ispravan, uveren sam da će uz pomoć Boga Izrael pobediti. Hamas je možda otpočeo rat, ali Izrael će ga završiti.