Lučić: Ukidanje Arena sporta na Kosovu prestroga odluka, očekujemo brz povratak naših sportskih kanala

Vladimir Lučić, Telekom Srbija
Izvor: Kosovo Online

Program Arena sporta bi trebalo da se vrati u ponudu kablovskih operatera na Kosovu do kraja oktobra, očekujemo razumevanje kablovskih operatera posle nedavne odluke o prekidu emitovanja, jer u interesu svih korisnika je da imaju kvalitetan sportski sadržaj, rekao je u intervjuu za Kosovo onlajn generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić. On je istakao da je za Telekom najbitnije da za 30.000 srpskih domaćinstava na Kosovu nastavi da pruža neophodnu uslugu televizije, interneta i mobilne telefonije.

Nedavnom odlukom Komisije na Kosovu zatraženo je od nezavisnih medija da prestanu emitovanje kanala Arena sporta jer, kako je obrazloženo, određenim sadržajima na tim kanalima prekršeni su propisi i narušena je bezbednost. Kako vama izgleda to obrazloženje?

Arena je naša ćerka firma koja je uspešno radila na Kosovu i Metohiji i mi smo više godina sastavni deo ponude svih kablovskih operatera. Mislimo da je ta odluka izuzetno stroga jer nije uzela u obzir višegodišnji rad tamo bez problema, a faktički se radi o spotu koji smo emitovali u komercijalnom segmentu, koji je bio posvećen Banjskoj. Osim što mislimo da je prestroga, smatramo da na čitavom području svaka regulativa treba da ima poseban odnos razumevanja i transparentnosti prema medijima. Navešću primer. U području Srbije bez Kosova emitujemo niz albanskih kanala tamo gde živi albansko stanovništvo. Takođe sarajevskih, hrvatskih, njihove kanale, i nikada ih u našoj istoriji nismo zatamnjivali, niti je naš regulator donosio odluke po bilo kojoj osnovi.
Mi poslujemo u šest zemalja kao kablovski operater, ovo je prva odluka ovakvog tipa gledano na čitavo područje bivše Jugoslavije i mi sada intenzivno radimo da vratimo naš sportski sadržaj, upravo uzimajući u obzir da smo godinama radili na Kosovu bez ikakvih problema i da je veliki interes samih korisnika na čitavoj toj teritoriji da gledaju naše kanale. Mogu eksluzivno da najavim i da planiramo da pustimo nove sportske kanale, četiri njih, i sada intenziviramo njihovo puštanje. Do kraja oktobra se nadam da ćemo vratiti sav naš sportski sadržaj na Kosovu kroz ta četiri kanala i potpuno sam ubeđen u mirno rešenje i ovog problema. Kao što sam rekao mi tamo poslujemo nekoliko godina, veliki interes je i kablovskog operatera, ali i korisnika da budemo tamo kao pružalac sportskih sadržaja.

Da li je odluka o prestanku emitovanja Arena sport kanala na Kosovu oročena?

Do sledeće odluke. Mi već pišemo žalbu i mislim da imamo dosta argumenata za koje se nadamo da će ih nezavisna komisija i prihvatiti. Inače, čitava naša sportska ponuda postaje jača i atraktivnija i za albansko područje, mi smo sada glavni sportski kanal u Severnoj Makedoniji, imamo ambiciju da se proširimo u Albaniji, sve više sadržaja uzimamo i za Albaniju tako da smatram da ćemo se vratiti jer to je izuzetno dobra ponuda, izuzetno. Korisnici već sada traže, velika je potražnja i na kraju krajeva, u ovako teškim vremenima, svaki regulator bi trebalo da pokaže razumevanje za medije.

Kakve su konkretne posledice odluke nadležnih nas Kosovu, ko je najviše na gubitku?

Na gubitku su pre svega korisnici jer se radi o atraktivnom sadržaju. Što se nas tiče, nama je ubedljivo najbitnija naša ćerka firma MTS DOO, najbitnije je što smo uspeli da se izborimo da tamo radimo jer se radi o više od 250 zaposlenih, o pružanju interneta, televizije i mobilne telefonije za 30.000 domaćinstava. Ali, paralelno sa ovim problemom sa sprotskim kanalom, za koji sam siguran da ćemo ga rešiti do kraja oktobra, mi intenzivno radimo i na pitanju treće licence. Jer činjenica je da telekomunikacije na toj teritoriji nisu uopšte na dobrom nivou i da smo mi jedini ozbiljni operater koji bi ozbiljno investirao u 5G tehnologiju i optiku.

Šta je to što Telekom i MTS donose na prostor Kosova, koje benefite za sve korisnike?

Mislim da je u interesu stanovništva, jer 5G će biti osnova nove industrijalizacije, da se proširimo kao Telekom operator na čitavu teritoriju Kosova. Prilično sam siguran da će korisnici u naredne dve nedelje opet gledati sport, a nadam se da ćemo do kraja godine imati i neke rezultate po pitanju naše borbe za treću licencu. Nama je najbitnije da za 30.000 srpskih domaćinstava pružimo uslugu televizije, interneta i mobilne telefonije. Ti ljudi teško žive, u tim teškim uslovima pokušavaju da normalno žive, a sada je internet, televizija i mobilna veza sastavni deo tog normalnog porodičnog života. Smatram da smo mi ubedljivo najjači operater na Zapadnom Balkanu i sve više ćemo rasti, kad-tad ćemo se proširiti i biti i tamo najbolji, potpuno je prirodno da mi budemo najjači operater.

Žalba Telekoma u vezi sa radom ćerkom firmom MTS na Kosovu je prihvaćena, da li je to sada konačno?

To je ohrabrujuća odluka, jer je samo ministarstvo poništilo rešenje, napisali su zbog nepoštovanja Briselskog sporazuma i naložili Agenciji za biznis registara da ako sledeći put bude analizirala da vodi računa o Briselskom sporazumu i međunarodnom pravu. Time mislim da će se taj fokus sa pokušaja gašenja naše firme premestiti i neće ga biti, ali će fokus biti na analizi kupovine operatera od strane naše kompanije za šta imamo dokaze da smo i to radili po zakonu. U svakom slučaju, ovim rešenjem mislim da se stavlja tačka. Mislim da smo se dobro organizovali i odbranili istinu i zadovoljni smo tom odlukom.

Može li da se kaže da oni građani Kosova, naročito u sredinama gde većinski žive Srbi, mogu da računaju da će usluge Telekoma i MTS moći da koriste i u narednom periodu, jer se u prethodnom periodu kod njih pojavio strah oko toga?

Naravno. Tih mesec dana je stvarno bio veliki strah ljudi, ali što se toga tiče, budućnost MTS DOO, u tom segmentu je obezbeđena.