Pacoli: Osnivanje ZSO zavisi od izborne računice premijera Kurtija, ne vidim da će EU uskoro ukinuti mere Kosovu

Bedžet Pacoli
Izvor: Fejsbuk

U intervjuu za Kosovo onlajn Bedžet Pacoli kaže da ne vidi da postoji jasna strategija o tome šta će se dešavati na severu, kao i da nema naznaka da će EU uskoro ukinuti mere protiv Prištine. Ističe i da na Kosovu ne mogu postojati dve valute, ali i da osnivanje ZSO zavisi od političkih kalkulacija premijera Aljbina Kurtija.

Lider Alijanse za novo Kosovo kaže da se na severu nalaze legitimno izabrani gradonačelnici, i da peticije predstavljaju tihi dogovor Beograda i Prištine oko vraćanja Srpske liste u kosovske institucije.

"Ne vidim da postoji jasna strategija šta će se dešavati na severu i sa tamošnjim izborima. Imamo legitimno izabrane gradonačelnike i to je nepobitna činjenica. Ono što danas vidimo je tihi dogovor Prištine i Beograda da Srpska lista organizuje ove peticije koje će dovesti do potencijalne smene izabranih gradonačelnika. To je realnost i sve ostalo se vrti oko pitanja povratka Srpske liste u institucije. To nema veze sa političkim pluralizmom u srpskoj zajednici niti sa demokratskim procesom, već procesom koji sprovodi i kontroliše Srpska lista za smenu izabranih gradonačelnika, uz blagoslov Prištine", smatra Pacoli.

Očekujete li da EU ukine kaznene mere protiv Kosova?

 

 

Čini se da nema naznaka da će se to uskoro dogoditi, a razlog je to što je naša Vlada dobila neke obaveze poput prihvaćenog nacrta statuta Udruženja i vraćanja Srpske liste u institucije na severu. Bez usvajanja Statuta i upućivanja Ustavnom sudu i vraćanja Srpske liste u opštine na severu, ne vidim da će mere biti ukinute.

Da li će ove godine biti osnovana Zajednica srpskih opština?

 

 

Ova odluka zavisi od političkih kalkulacija premijera Kurtija, a i Vučića. Niko drugi nema uticaja na ovo pitanje. Da li će se pridržavati obaveze koju je preuzeo u oktobru prošle godine da prihvati statut Asocijacije i poslat Ustavnom sudu zavisi samo od premijera Kurtija i njegove izborne računice.

Kako gledate na najavu ukidanja dinara na Kosovu?

 

 

Loša komunikacija Vlade Kosova i pogrešan stav međunarodne zajednice.  Dinar je uklonjen još za vreme Unmika (prim. aut. pre 2008. i proglašenja nezavisnosti), a od proglašenja nezavisnosti evro je jedina zvanična valuta na Kosovu. Država ne može imati dve valute, nema ni finansijske ni političke logike, a kamoli pravne.

Hoće li biti vanrednih opštih izbora na Kosovu ove godine?

Premijera Kurtija treba pitati jer on ima većinu u Skupštini da odluči da li će se ići na vanredne izbore. Ali barem vidimo da je predizborna kampanja u toku.

Očekujete li da dijalog Kosova i Srbije "stagnira" zbog predstojećih izbora u Evropskom parlamentu, ali i u SAD. Kako bi eventualna Trampova pobeda uticala na odnos SAD prema Kosovu, ali i prema Srbiji i dijalogu?

 

 

Dijalog je dugo stagnirao, samo što ne može doći do intenzivnog procesa jer u međuvremenu Evropska unija bira nove institucije i to nužno donosi pauzu. Istovremeno, izbori će biti održani u SAD. Američka politika je pokazala doslednost u posvećenosti procesu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, a ista politika će se nastaviti i sa bilo kojim predsednikom kojeg američki narod izabere.

Očekujete li nova priznanja Kosova 2024. godine i kako komentarišete činjenicu da pet zemalja EU i dalje ne priznaje Kosovo?

 

 

Priznanje može, ali i ne mora biti. Sve zavisi od toga koliko je aktivna kosovska diplomatija. Mnogo je zemalja koje su spremne da priznaju Kosovo i Vlada Kosova treba da im pristupi. Što se tiče ovih pet zemalja, njihovo nepriznavanje je velika prepreka za Kosovo i učinilo je Srbiju agresivnijom u politici prema Kosovu. Da je Evropska unija jedinstvena, situacija u regionu bi bila bolja.

Može li Kosovo ove godine postati članica Saveta Evrope, s obzirom da se između ostalog kao uslovi za članstvo spominju i izbori na severu, kao i vraćanje zemlje manastiru Visoki Dečani?

Izbori na severu bili bi besmislen i vrlo banalan uslov. Kosovo zaslužuje članstvo u Savetu Evrope i ima bolju situaciju od mnogih zemalja koje su tamo decenijama. Što se tiče odluke o manastiru Dečanima, Kosovo kasni sa sprovođenjem te odluke. Ne postoji viši organ na Kosovu od Ustavnog suda, i bez obzira na mišljenja o tome da li je odluka dobra ili loša, ta odluka mora da se sprovede. Kosovo ima priliku da ovu odluku uputi Evropskom sudu za ljudska prava, i tamo da pita i argumentuje zašto je ova odluka pogrešna.