Simić: Izazovno vreme pred nama, upozorili smo Vašington i tamo su svi svesni da je Kurti krivac za eskalaciju

Igor Simić
Izvor: Kosovo Online

Naredni period može da bude veoma izazovan za Srbe na Kosovu, jer postoji realna opasnost da Aljbin Kurti preduzme još neku akciju koja može dodatno da zakomplikuje situaciju na terenu, upozorio je potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

U intervjuu za Kosovo onlajn Simić je istakao da je upravo zbog toga bila važna poseta predstavnika Srpske liste Vašingtonu baš u ovom trenutku, jer su svoje domaćine upozorili na posledice eventualnih Kurtijevih poteza i na to da samo oni svojim angažovanjem mogu da zaustave otvaranje novog žarišta na tlu Evrope i garantuju bezbednost Srba.

Dodaje, ipak, da se iz SAD na Kosovo vraća sa dozom optimizma, kada su u pitanju budući događaji.

Činjenica je, kaže, da su u razgovoru sa svim saradnicima Gabrijela Eskobara, kao i sa njim lično, ali i sa ljudima iz Senata i Kongresa, mogli da zaključe da su oni više nego dobro upoznati sa situacijom na terenu, kada je u pitanju eskalacija koja je posledica jednostranih poteza Aljbina Kurtija, koji želi da nasiljem rešava otvorena politička pitanja.

Kakve su poruke koje iz Vašingtona nosite za srpski narod na Kosovu?

Poruke su vrlo jasne. Moramo da ostanemo suzdržani, jedinstveni i složni u odbrani svojih osnovnih ljudskih prava. Najvažnije od svega je da su naši sagovornici više nego dobro upoznati sa problemima sa kojima se susrećemo na terenu i to nije nikakvo iznenađenje. Ali, ono što jeste iznenađenje jeste da su svi redom svesni da je krivac za situaciju u kojoj se nalazi srpski narod na Kosovu i Metohiji u ovom trenutku Aljbin Kurti. Naravno, bilo je i pitanja o ulozi Srpske liste u deeskalaciji situacije na terenu, ali smo jasno odgovorili da mi nismo preduzeli nijedan potez koji je doveo do situacije u kojoj se nalazimo i da ne vidimo način na koji mi možemo svojim delovanjem da smanjimo tenzije na terenu. I Srpska lista i srpski narod više od 60 dana mirno protestuju u borbi za osnovna ljudska prava. Mirno ptotestuju i zahtevaju da se situacija vrati u normalu, odnosno da nema ilegalnih specijalnih jedinica na severu KiM, koje maltretiraju srpski narod i koje su u više navrata ugrožavale život našim ljudima, pucajući u njih bez ikakvog razloga, nažalost, i bez ikakve odgovornosti. Kao što je važno da svi naši sugrađani koji su neosnovano uhapšeni budu pušteni. Ako je potrebno, neka se vodi postupak, ali da se oni brane sa slobode, a ne da pritvor postane kazna za sugrađane koji će biti zatočeni u prištniskim kazamatima, u situaciji u kojoj se ugrožavaju njihova prava i bez mogućnosti da se brane od lažnih optužbi.

Podsetiću, do dana današnjeg nismo imali prilike da vidimo ijedan dokaz o njihovoj krivici. Tek kada budemo imali takav razvoj događaja, možemo da razgovaramo o daljim koracima. Zato sam posebno naglasio, sa kolegama, da je stav Srpske liste više nego jasan i podudaran sa stavovima i zahtevima koji dolaze iz EU o potrebi da se deeskalira situacija, odnosno da Aljbin Kurti preduzme poteze kojima će se situacija vratiti u normalu. Posebno smo ukazali našim sagovornicima na činjenicu da je od trenutka kada je EU, zajedno sa SAD, zahtevala, deeskalaciju, Priština u međuvremenu, preduzela sijaset poteza na severu KiM koji su doprineli daljoj eskalaciji, a ne deeskalaciji, poput toga da se proširuju ilegalne baze na severu KiM, poseno na Bistričkom mostu, da se i dalje preti hapšenjima Srbima na KiM koji ne prihvataju da budu građani drugog reda i da obespravljeni žive na ovim prostorima. Predočili smo i materijalne dokaze o Kurtijevim potezima kojima se ugrožava mir i to je ono što nas posebno brine, a što, stiče se utisak, brine i ljude u Vašingtonu.

Šta očekujete od Vašingtona, da li su razumeli probleme i to da se situacija na terenu pogoršala u odnosu na pre dva meseca?

Mi smo istakli više predloga i zahteva, pre svega kada je u pitanju zaštita bezbednosti Srba na prostoru Kosova i Metohije. Zahtevali smo da u ovom periodu godišnjih odmora, kada i u Briselu skoro da nema nikoga, ne dođe do neke situacije u kojoj će Aljbin Kurti poželeti da iskoristi taj vakuum i da novim jednostranim potezima dodatno ugrozi mir na ovim prostorima. Tu vidimo, pre svega, značajnu ulogu Kfora, i to smo posebno zahtevali - da Kfor bude na neuralgičnim tačkama i da se, ako je potrebno, pojača bezbednost. Da se to radi u prisustvu međunarodnih organizacija, pre svega Euleksa i Kfora, a ne do zuba naoružanih specijalaca, koji su ilegalno prisutni na severu KiM.  Razumevanje sa njihove strane je sasvim dobro, pre svega zato što su odlično upoznati sa situacijom na terenu, ali sa druge strane naša poseta je bila od izuzetnog značaja je su iz prve ruke mogli da čuju relane probleme građana, koji žive na ovim prostorima i dele sudbinu ovog naroda.

Šta Vašington očekuje od Vas?

Očekuje da Srbi budu mirni i suzdržani, da se ne nasedaju na provokacije i da ne dozvole da Kurti ima bilo kakav argument za dalje jačanje specijalnih snaga ili opravdavanja za njihove jedinice koje su prisutne na severu KiM. U tom smislu, između ostalog bilo je reči i o novim izborima na severu KiM, a mi smo bili više nego jasni, otvoreni smo i u razgovoru sa građanima smo više puta i ponovili - bez povlačenja specijalnih jedinica sa severa Kosova i Metohije, oslobađanja naših uhapšenih građana, ne postoje osnovni uslovi da uopšte razgovaramo o izborima.

Takođe, ne želimo da zaboravimo činjenicu da je izuzetno važno da se primenjuju postignuti sporazumi, jer mi danas ne bismo bili u situaciji u kojoj se nalazimo, da su se oni primenjivali. Tu pre svega mislim na formiranje Zajednice srpskih opština, koja predstavalja obavezu Prištine, a koja 10 godina nije ispunjena. Na te naše zahteve naišli smo na razumevanje od strane američkih predstavnika i mogu da naglasim da je značajan doprinos dala i ambasada Srbije u Vašingtonu. Ambasador Marko Đurić i njegov vrlo profesionalan tim rade odličan posao, i kao Srbin i predstavnik srpskog naroda i Srpske liste zaista sam oduševljen načinom na koji naš tim u SAD zastupa interese Srba sa KiM, do te mere da bukvalno svoje sagovornike upoznaju sa najsitnijim detaljima koji opterećuju naš život. Svi možemo biti ponosni na koji se način ambasador Đurić i njegov tim bore za Srbe i Srbiju u Vašingtonu.

Šta nas očekuje u narednom periodu?

Naredni period može biti izazovan, pre svega zato što nastupa period odmora za međunarodne predstavike i postoji realna opasnost da Kurti preduzme neku akciju koja može dodatno da zakomplikuje situaciju na terenu. Zato je važno što smo posetu imali baš u ovom trenutku, da upozorimo one koji se pitaju, koji donose odluke, da se njihovim angažovanjem, političkim, ali i kroz prisustvo u snagama Kfora, zaustavi svako ko želi da otvori novo žarište na tlu Evrope. To je ono što posebno brine i ljude u Vašingtonu, koji apsolutno ne bi mogli da prihvate da u Evropi imaju još jedno ratno područje.

Kurti je rekao da je počeo sa deeskalacijom povlačenjem 25 odsto policajaca iz zgrada opština. Da li događaji na terenu zaista idu u pravcu deeskalacije?

Na terenu možemo da vidimo dodatnu eskalaciju. Nije ni prvi put da izjave koje dolaze od visokih zvaničnika Prištine, apsolutno ne odgovaraju činjenicama na terenu - i dalje su specijalci prisutni u zgradama opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok. Apsolutno ilegalno. Od tih zgrada su napravili parapolicijske i vojne baze, a tu im nije mesto. Čak su i naši sagovornici, kada smo im predočili činjenice o tome da je Kurti rekao da će 25 odsto snaga da izmesti, apsolutno negativno reagovali na to, ponavljajući jedinstven stav, s početka juna, kada je EU zahtevala da Priština povuče specijalce i lažne gradonačelnike i otvori put ka razgovorima koji će omogućiti normalizaciju stanja na terenu.

Stiče se utisak da nad Aljbinom Kurtijem niko nema kontrolu. Koliko smo, stoga, bliži sukobima nego deeskalaciji situacije?

Prilikom razgovora smo više puta istakli da je neverovatno da neko kao Aljbin Kurti može biti toliko otporan na pritiske međunarodne zajednice, ako su oni zaista iskreni. SAD imaju dosta instrumenata u rukama, i to smo im jasno i rekli, kojima mogu da privole Kurtija i ukažu mu na neophodnost nekih poteza, u političkom i svakom drugom smislu, koji će vratiti situaciju na terenu u normalu. I oni su toga svesni. Sa druge strane, ne treba zaboraviti da je albanski lobi u SAD vrlo jak, organizovan i ono što ambasador Đurić radi u prethodnih nekoliko godina sa svojim timom, albanska zajednica je radila decenijama unazad. I kroz razgovore je provejavao takav stav da je previše pritisaka na Kurtiju, na Prištini, a premalo na Beogradu. Zato još jednom naglašavam da je ova poseta bila važna kako bismo predstavili sve probleme i ukazali na to da činjenice govore u prilog tome da je odgovornost na Kuriju, potezi koji su povučeni, povučeni su isključivo iz Prištine i sa jednom namerom - proterati Srbe sa KiM , po mogućstvu bez upotrebe oružja, ali tako da se stvore uslovi u kojima će svaki roditelj posebno da razmisli da li želi da njegovo dete raste u ovakvim okolnostima.

Ipak, došli smo iz Vašingtona sa određenom dozom optimizma, s jedne strane zbog onoga što radi naš ambasador Đurić, a sa druge što smo naišli na razumevanje i na ljude koji odlučuju o mnogim stvarima na terenu, a koji su više nego dobro upoznati i svesni ko je odgovoran za situaciju u kojoj se nalazimo.

Zato još jednom pozivam sve sugrađane da ostanemo mirni, suzdržani, ali da nikada ne prestanemo da se borimo za prava srpskog naroda. Dok smo išli prema Stejt departmentu, video sam značajan kulturno-istorijski spomenik na kojem stoji poruka da "Sloboda nije besplatna", a za slobodu moramo da se izborimo tako što ćemo mirno, demokratski istrajati u svojim zahtevima.