Bilčik: Nadamo se da će misija EP u Beogradu doprineti mirnim, slobodnim i fer izborima

Vladimir Bilčik
Izvor: Kosovo Online

Delegacija Evropskog parlamenta, koja će posmatrati izbore u Srbiji, boraviće u Beogradu od 14. do 18. decembra, potvrdio je danas izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, prenosi RTV.

Bilčik je za Tanjug rekao da je danas održan konstitutivni sastanak članova delegacije ove posmatračke misije i da je odlučeno da će misiju predvoditi Klement Grošelj.

"Mislim da imamo jaku delegaciju, nekoliko poznatih imena koja su se bavila politikom Zapadnog Balkana. Imamo zastupljene glavne političke grupe i upravo smo odlučili o liderstvu našeg kolege Klementa Grošelja, koji će predvoditi misiju Evropskog parlamenta za posmatranje ovih izbora", rekao je Bilčik.

On je dodao da će posmatračka misija blisko sarađivati sa misijom Kancelarije Oebsa za demokratske institucije i ljudska prava i predstavnicima Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koji će biti prisutni.

Bilčik je naglasio da je cilj posmatračke misije posmatranje izbora i priprema za izbore.

"Slušaćemo, posmatrati, imati dosta sastanaka sa svim zainteresovanim stranama, civilnim društvom... Nadamo se da svojim radom možemo doprineti mirnim, slobodnim i fer izborima", zaključio je Bilčik.

U delegaciji evroparlamentaraca, koja će doputovati poslednjeg dana izborne kampanje, naći će se Viola fon Kramon, poslanica Zelenih i izvestiteljka za Kosovo EP, Vladimir Bilčik, poslanik Evropske narodne partije i izvestilac za Srbiju EP, Klemen Grošelj i Havijer Nart iz grupe "Obnovimo Evropu", kao i Andreas Šider, poslanik grupe Socijalista i demokrata.