Kurti podržao Šaipa Kamberija na izborima u Srbiji

Aljbin Kurti
Izvor: Kosovo Online

Pokret Samoopredeljenje organizovao je sinoć skup podrške listi „Politička bitka se nastavlja – Šaip Kamberi“, koja učestvuje na izborima u Srbiji 17. decembra, prenosi Anadolija.

Na ovom skupu je učestvovao i premijer Kosova, ujedno i predsednik Pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, zajedno sa članovima ove stranke i političarima iz "preševske doline", koje je predstavljao bivši poslanik u Skupštini Srbije, Šaip Kamberi.

Premijer Aljbin Kurti pohvalio je sindikat političkih partija u koaliciji za izbore 17. decembra, navodeći da „ova unija političara u preševskoj dolini dokazuje da možemo biti i za politički pluralizam i za nacionalno jedinstvo“.

Kurti je u svom govoru pomenuo kršenja srpske države nad albanskom manjinom, dok je govorio o brojkama koliko je malo Albanaca u državnim institucijama u albanskim opštinama u Srbiji.

„Nepostojanje Albanaca u institucijama u Srbiji, nedostatak pristupa pravdi, bezbednosti, ekonomiji, neprihvatanje diploma sa kosovskih univerziteta, nemogućnost izdavanja udžbenika sa Kosova, predstavljaju elemente ovog državnog napada na Albance u Preševu, Medveđi i Bujanovcu. Ovi prekršaji su svakodnevni“, naglasio je Kurti.

On je dodao da su ovakvi postupci Srbije prema albanskoj manjini kršenje osnovnih prava na izražavanje, identitet, jezik, tradiciju i kulturu, koji imaju za cilj depopulaciju ove tri opštine u kojima su Albanci autohtoni. Kurti je rekao da Srbija neće postići ovaj cilj jer „Albanci nisu ni ćutljivi ni pokorni”.

Šaip Kamberi je naveo da je biti Albanac u "preševskoj dolini" teško, a da nije lako biti Albanac u Skupštini Srbije.

On je rekao da Srbija ima dugogodišnje iskustvo u diskriminaciji drugih, a Albanci se toj diskriminaciji opiru više od 20 godina.

„U nedelju, 17. decembra, završava se samo jedna bitka. Bitka se nastavlja 18. odmah za naša prava, za našu slobodu, za naše blagostanje, u toj zemlji“, naglasio je Kamberi.

Koaliciji „Nastavlja se politička bitka Albanaca – Šaip Kamberi“ udružili su se Stranka za demokratsko delovanje, Albanska demokratska partija, Pokret demokratskog progresa i Albanska demokratska unija.