RIK: Birači sa Kosova na izborima 17. decembra glasaće u Vranju, Kuršumliji, Raški i Tutinu

Vladimir Dimitrijević RIK
Izvor: RIK

Republička izborna komisija (RIK) saopštila je večeras da ne postoje uslovi da se na Kosovu sprovedu izbori, pa će birači sa Kosova 17. decembra moći da ostvare svoje pravo u Vranju, Kuršumliji, Raškoj i Tutinu.

Lokalne samouprave odrediće naknadno na kojim biračkim mestima će građani sa Kosova glasati.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da je Komisija uputila dopis Kancelariji za Kosovo i Metohiju o načinima da se omogući glasanje na parlamentarnim izborima na prostoru Kosova.

"Obavešteni smo od Kancelarije da nije moguće realizovati izborni postupak na Kosovu koji bi bio u skladu sa zakonskim propisima, jer privremene prištinske institucije na čelu sa Aljbinom Kurtijem glasanje uslovljavaju priznanjem samoproglašene nezavisnosti Kosova i odbijaju da obezbede delovanje OEBS-a koji asistira u izborima još od 2012. godine", rekao je Dimitrijević.

Član RIK-a Nemanja Stanković predložio da se RIK obrati vladi Srbije kako bi se obratila Unmiku i ostalim organima, te da se ne odreknu olako glasanja na Kosovu.

Član RIK-a Miroslav Vasić rekao je da nije jasno kome se Kancelarija za KiM obratila i kakav je odgovor dobila, ali da postoje međunarodni garanti raznih sporazuma i da ne treba preći olako preko ovog izmeštanja biračkih mesta.

Željka Radeta rekla da je do 2022. OEBS imao ulogu u izborima, a da sada više nema, da je Kancelarija za KIM navela razloge u svom dopisu zašto da nema mogućnosti da se izbori održe i da je odluka o izmeštanju glasanja "jedina ispravna i moguća".