RIK: Izlaznost u Srbiji do 16 sati 42,36 odsto, glasalo više od 18.500 birača sa Kosova

Vladimir Dimitrijević RIK
Izvor: RIK

Republička izborna komisija saopštila je da je u Srbiji, bez Kosova na parlamentarnim izborima do 16 časova izlaznost bila 42,36 odsto od ukupnog broja upisanih birača. Do 16 sati glasalo je više od 18.500 birača sa Kosova.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je da je u Vojvodini glasalo 42,43 odsto birača, u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji 42,64 odsto, u Južnoj i Istočnoj Srbiji 42,88 procenta, dok je izlaznost u Beogradu bila 41,87 odsto birača.  

Kovačević je napravio paralelu sa prethodnim parlamentarnim i predsedničkim izborima od 3. aprila 2022. godine do 16  sati i kazao da je izlaznost tada bila 41, 56 odsto, a konačna izlaznost 58, 60 odsto.

Predsednik RIK-a Valdimir Dimitrijević rekao je da je do 16 sati glasalo više od 18.500 birača sa Kosova.

Podsetio je da je Komisija organizovala glasanje za građana sa Kosova na 51 mestu u četiri lokalne samoupravem, s obzirom na to da im je kosvski premijer Aljbin Kurti zabranio glasanje u matičnim optinama.

Dimitrijević je naglasio da se glasanje nesmetano odvija na svim biračkim mestima i da RIK pokušava da proveri sve nepravilnosti.

„Važno je da se o svim neparvilnostima obaveštavaju nadležni organi. Pre svega policijia i tužiliaštvo koji brzo reaguju na sve takve najave“, poručio je Dimitrijević.

On je rekao da je RIK obaveštena o navodima da u Medicinskoj školi u Vranju gde glasaju Srbi sa Kosova navodno "nema kontrolora" i istakao da je od koordinatora RIK-a za Kosovo Marka Jankovića dobio informaciju da je tamo sve u najboljem redu i da glasanje teče bez problema.

Na pitanje novinara da li RIK vidi kao problem to što se kod Štark arene u Beogradu okupljaju građani iz drugih država kako bi glasali, Dimitrijević je rekao da niko ko nije upisan u birački spisak ne može da glasa, kao što nije moguće ni dopisivanje u biračke spiskove.