Tadić: Imamo plan za rešenje pitanja Kosova koji neće ugroziti put Srbije ka EU

Boris Tadic Sasa Radulovic predaja liste RIK-u
Izvor: Društvena mreža X

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) i jedan od nosilaca izborne liste "Dobro jutro Srbijo" Boris Tadić rekao je da ta koalicija ima plan za rešenje pitanja Kosova, koji, kako ističe, garantuje najviši stepen zaštite srpskih nacionalnih interesa na toj teritoriji, a ne ugrožava integracije Srbije u EU i saradnju sa Unijom.

Tadić, koji je u dva mandata bio predsednik Srbije, naveo je da bi njegova koalicija snažnom diplomatskom inicijativom radila na vraćanju pregovora u Savet bezbednosti UN.

"Snažnom diplomatskom inicijativom bismo radili na vraćanju pregovora u SB UN, procenom održivosti revidiranja štetnih odluka i sporazuma iz poslednje decenije i jasnim planom zasnovanim na mom planu četiri tačke i predlogu zakona o Kosovu Saše Radulovića. Ovo pitanje zahteva daleko više prostora od ovog intervjua, ali ono što mogu reći da naše iskustvo i jasan plan garantuje najviši stepen zaštite naših nacionalnih interesa na Kosovu, bez ugrožavanja naših drugih nacionalnih interesa, poput integracije u EU i saradnje sa EU", poručio je Tadić u intervjuu za Politiku.

Kako naglašava dokaz da ovo nisu prazne reči jeste činjenica da je tokom njegovog predsedničkog mandata Srbija istovremeno "najbrže napredovala ka EU i najviše štitila svoje nacionalne interese na Kosovu, vodeći se politikom da moramo sačuvati u miru ono što nismo izgubili u ratu".