Vlast i opozicija: Nema članstva Kosova u UN, ali različito o načinu borbe za Srbe

RTS debata o Kosovu
Izvor: Print Screen RTS

Funkcioner Srpske napredne stranke Igor Simić poručio je večeras da je samo pobeda liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" garancija ostanka i opstanka Srba na Kosovu, i da nema priznanja niti članstva Prištine u Ujedinjenim nacijama. Jedan od lidera koalicije "Srbija protiv nasilja" Miroslav Aleksić rekao je da se rešenje pitanja Kosova ili bilo kog drugog dok ne dođe do promene vlasti. Predsednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski istkla je da koalicija "Nacionalno okupljanje" brani ustavni poredak, a protiv "briselskih ultimatuma", dok je Snežana Paunović iz SPS-a rekla je da su ocene da je "neko nešto prodao na Kosovu" politikantstvo koja šteti Srbima na Kosovu.

Simić je u izbornoj debati na RTS-u rekao da je pitanje Kosova državno pitanje "broj 1", a baviti se diplomatijom i čuvati nacionalne interese se za Kosovo, kako to čini predsednik Aleksandar Vučić, znači filigranski rad i borbu za očuvanje nezavisnosti zemlje i integriteta, a sa druge očuvanje srpskog naroda, što podrazumeva i poboljšanje ekonomskog položaja Srba.

Ako Srbija stane, Srbi će nestati sa Kosova, naglasio je Simić.

"Vučić je svima rekao u lice da nikakvo defakto i de jure priznanje nije moguće. Pobeda liste Aleksandra Vučića znači siguran opstanak Srba na Kiam i da Kosovo neće postati član UN", poručio je Simić.

Jedan od nosilaca liste "Srbija protiv nasilja" Miroslav Aleksić rekao je da francusko-nemački plan, nije nikakav "francusko-nemački", već predstavlja "sunovrat Vučićeve politike prema Kosovu".

Naveo je da je aktuelna vlast razvlastila Srbiju na Kosovu, i dala Prištini sve čega je bilo do 2012. - dokumenta, KS tablice, vojske... "na tacni".

"Tu smo gde smo, francusko-nemački sporazum je obaveza Vučića, on ju je preuzeo, ali svakao stav naše liste je da se poštuje Ustav Srbije i da nema članstva Kosova u UN", rekao je Aleksić.

Funkcionerka SPS Snežana Paunović rekla je da je taj plan nesrećan za Srbiju, ali da se nikako ne može reći da je Srbija bilo šta predala kosovskim vlastima.

"Niti je on sveto pismo, koje će neko blanko prihvatiti, niti bilo ko ima nameru da razgovara o Kosovu, osim sa pozicije da je to deo Srbije, ali sa svešću da o tome mora da se razgovara sa drugom stranom, jer ona postoji", rekla je Paunović.

Predsednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski rekla je da "Nacionalno okupljanje"  "podiže barjak u Srbiji da odbrani Ustav i suprotstavu se briselskom ultimatumu i francusko-nemačkom paktu za pokoravnje Srbije".

Zato se, kaže, 17. decembra bira između Ustava i ultimatuma.

"Briselski zahtevi idu upravo u tom smeru. Nacionalno okupljanje se najjasnije oredilo i reklo građanima da će biti čvrstva protiv evropskih integracija, jer oni znače dezitegraciju Srbije", rekla je Đurđević.

Simić je istakao da svi treba da budu odgovorni prema građanima, i reći da se Srbija danas nalazi u situaciji da je opterećena hipotekom sramnih i poražavajućih sporazuma prethodnih režima.

"Borko Stefanović je 2011. uveo granicu izemđu vas i mene, između Srba i Sbra, obavetu da imamo kosovska dokumenta, oročio trajanje UN izdatih registarskih oznaka... ", rekao je Simić.

Istakao je da se borba prethodne vlasti za Kosovo najbolje ogleda u tome što je Kosovo tada priznalo 85 zemalja, dok je u vreme Vučia njih 27 – povuklo priznanje.

"Otpriznavanje je Aleksandar Vučić uveo u srpski rečnik", rekao je Simić.

Aleksić je na to rekao da nema stvari koju je ova vlast dobro uradila za 10 godina.

"Neki su izgubili živote, poput Olivera Ivanovića, sve su ovo manipulacije, da se drugi okrive. Imali smo do 2012. policiju, vojsku, elektroenergetski sistem, danas ničega nema i to realnost. Građani su prepušteni na milost i nemilost Kurtiju", rekao je Aleksić.

Đurđević Stamenkovski je navela da je "kontinuirana pogubna politika" ostavila trajne posledice po srpski poredak na Kosovu, dodajući da je "francusko-nemačkim planom vlast oborila srpsku trobojku na severu Kosova".

Paunović je replicirala da se ne moćže reći da aktuelna vlast nije uradila ništa, dok je do 2012. "cvetalo cveće", te da su ocene da je bilo šta predati Albancima politikantstvo koje je štetno za Srbe na Kosovu.

I Simić je uzvratio da može, kao neko ko sa celom porodicom živi na Kosovu, da posvedoći da su srpske zastave na Kosovu, ali da se to ne vidi iz žbuna, aludirajući na nedavni ulazak Milice Đurđević na Kosovo kroz šumu.

"Oni su otpisali Srbe 2008. godine. Neki su se krili po Rumuniji, neki po Beogradu, puštajući srbe niz vodu. Vučić čuva Srbe, mir, ulaže u srpske sredine, čini život boljim svakog dana", rekao je Simić i podsetio da je danas 206 medicinskih radnika dobilo posao na neodređeno u KBC "Kosovska Mitrovica".

Aleksić je rekao da Vučić nije bio na Kosovu od 2018. godine, a on sam je bio pre neki dan, dodajući da su mu Srbi rekli šta misle o Srpskoj listi "koja ih prodala", te spomenuo i Milana Radoičića, dok je Đurđević Stamenkovski ocenila da se kritikama na njen račun pridružuje "hajci koju Kurtijevi mediji vode protiv nje".

Simić je konstatovao da je Aleksić "turistički" bio u kampanji na Kosovu, dok građani koji dole u teškim uslovima žive, ignorišu političare koji turistički dolaze.

"Nijedan ga Srbin nije dočekao, a letos je u Zvečanu izviždan, jer je došao da deli Srbe i da ih svađa. Napada Vučića, a ne Kurtija. Čega se plašite? Ja živim dole, pa kažem šta imam. Ili je to usluga, da vas Kurti pušta da delite Srbe, a ne puštaju Vučića, Petra Petkovića, da daju podršku Srbima", rekao je Simić.

Naveo je da se to kako je prethodna vlast branila Srbe, videlo 2004. godine kada su Albanci palili crkve i manastire, dodajući da je Radoičić uvek spreman da se bori i pogine za Srbe na Kosovu.

Naveo je da Banjska nije posledica srpske akcije, već reakcije Srba na teror Kurtija.

"Ali, vi to ne znate, jer vas je iz Beograda baš briaga kako je Srbima na Kosovu... ", dodao je Simić.

On je naveo da je samo ekonomski jaka i snažna Srbija garant ostanka i opstanka Srba na Kosovu.

"Vučić i aktuelna vlast su garant opstanka sprkog naroda, garant da Kosovo neće dobiti mesto u UN. A, setite se šta su ostali obećavali... Srbi su politički pisemi i znaju da procene da Srbija ne sme da stane", rekao je Simić.

Aleksić je poručio da je ostanak Vučića na vlasti garancija da će Srbija - izgubi Kosovo, zbog čega je, kaže, neophodno promeniti vlast da bi se izborili za Srbe na Kosovu.

I to, dodao je, u okvirima međunarodne zajednice, demokratskih institucija i vladavine prava.

"Da krenemo sa litice nazad, institucionalnom rešavanju problema", dodao je Aleksić.

Paunović je dodala da se mora razgovarati, pre svega o onome što je propušteno, a to je formiranje Zajednice srpskih opšina.

Đurđević Stamenkovski je rekla da lista Nacionalno okuplanje neće ući u koaliciju sa onima koji prihvataju francusko-nemački plan.

Srbija, kaže, mora da ponudi "odgovor na ultimatum iz Brisela", da ima koncept, patriotsku vladu.

"Nacionalno okupljanje garantuje da će vratiti pregovore na kolosek Rezolucije SB UN 1244, da će tražiti partnere na istoku zapadu. Imamo prijatelje u Briksu, zemlju koja ima vesto u UN, kuda žurimo? Suverenističke snage nose pobedu u Evropi, imaćemo partnere i saveznike da nametnemo nacionalnu strategiju za rešavanje pitanja Kosova", uverena je Đurđević Stamenkovski.