Vučić: Lista "Srbija ne sme da stane" imaće apsolutnu većinu, nema biračkog mesta na kojem smo dobili manje glasova

Glasanje u Raški
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Srbije i nosilac liste „Srbija protiv nasilja“ Aleksandar Vučić izjavio je večeras da preliminarni rezultati pokazuju da će ta lista imati apsolutnu većinu u budućen sazivu parlamenta, dodajući da nema biračkog mesta u Srbiji gde su dobili manje glasova građana nego prošle godine.

"Na osnovu uzorka od 65 odsto obrađenih mesta, naša lista ima 46,5 odsto, ’Srbija protiv nasilja’ 23,5 odsto, bez uračunatih glasova sa Kosova i Metohije“, rekao je Vučić novinarima u izbornom štabu SNS-a.

Dodao je da je SPS osvojio 6,5 odsto, koalicija NADA 4,9 odsto, lista dr Branimira Nestorović - 4,7 odsto i SVM - 1,9 procenata.

"Naša lista imaće svakako više od 127 mandata, da li 128, 129 ili 130..., rezultat je da će lista imati apsolutnu većinu. Do sada nismo pronašli nijedno biračko mesto na kojem je naša lista, iako moguće da negde postoji, dobila manji broj glasova nego na prethodnim izborima. Na svim briačkim mestima imamo preko 10 odsto rasta“, rekao je Vučić.

Naveo je da je lista „Srbija protiv nasilja“, prema prvim prelimiranim podacima, osvojila 74,2 odsto glasova Srba sa Kosova, dok je lista "Srbija protiv nasilja“ dobila tek nestso više od pet procenta.

Kada je reč o beogradskim izborima, naveo je da je lista „Srbija ne sme da stane“ osvojila 38,5 odsto glasova i da je - pobednička lista.

"Neće se znati ko će da formira vlast u Beogradu, iako sam siguran da će gradonačlenik biti Aleksandar Šapić. To, u ovom trenutku, zavisi od dva faktora – sa kim će većinu želeti da formira lista Branimira Nestorovića, jer ima šest mandata, i da li će Dveri i Zavetnici koji su sada na 2,8 odsto, preći cenzus“, rekao je Vučić.

Dodao je da je važno da se ljudi ujedine ko god bude vodio Beograd.

Vučić je naveo da je lista čiji je nosilac osvojila i apsolutnu većinu poslanika u vojvođanskom parlamentu.

"Od 120 poslanika, naša lista imaće između 67 i 69 poslanika. Drugoplasirana je lista ’Srbija protiv nasilja’ sa 28 do 29 poslanika, SVM će imati najverovatnije 9 mandata, pa SPS sedam, NADA šest i Ruska stranka jedan mandat", rekao je Vučić.

Pred Srbijom težak period, čuvaćemo KiM kao deo naše teritorije

Vučić je ukazao i da je pred Srbijom težak period i da je očekuju teški pregovori i ne laki ustupci sa Prištinom, ali da će i nova vlast koja će biti formirana nakon današnjih izbora uvek čuvati Kosovo kao deo teritorije Srbije.

Vučić je naveo da će u narednom periodu morati mnogo više da se brinu mnogo više o običnim ljudima i da sa njima razgovaraju.

"Ono što je važno za budućnost Srbije jeste da ćemo morati sebe da menjamo, da mnogo više nego ranije sklonimo bahate i arogantne ljude koji ne žele da razgovaraju sa narodom, da pokažemo ljudima da smo čuli njihov glas, da napravimo telo koje će da odlučuje o tome koga treba skloniti. Imaćemo težak period pred nama, moramo da ostanemo na evropskom putu,. Predstoje nam teški pregovori, imaćemo nelakih ustupaka sa Prištinom, ali ćemo uvek čuvati KiM kao deo teritorije Srbije", kazao je Vučić.

Poručio je političkim protivnicima da je bez obzira na njihove prognoze ipak SNS svuda ubedljivo pobedio i prokomentarisao predizbornu kampanju rekavši da nikada nije bila prljavija.

"Nema laži kojom se nisu služili, lažima nije bilo kraja u ovoj izbornoj kampanji, posebno su me zabolele pretnje koje su upućivane našem narodu u Republici Srpskoj. To je zastrašujuće, nema promene glasova, ali simbolično je. Ceo naš narod su osudili", istakao je.

Naveo je da nije to što vozite nekoga krivično delo i kazao da su oni danas imali automobile i pomagali ljudima da izađu na izbore ukazujući da se to podrazumeva, kao i da to rade političke stranke koje učestvuju u izbornom procesu.

Zahvalio je političkim protivnicima što su vodili hajku prema njemu i njegovoj porodici jer su, kako je pojasnio, time sebi naštetili, a učvrstili jedinstvo u SNS.

Takođe, čestitao im je na ogromnom broju glasova koje su osvojili na ovim izborima ističući da to ne radi ironično.

Vučić je najavio da će sledeći izbori biti 2027. godine kada će se održati predsednički, parlamentarni,  beogradski i pokrajinski.

Zahvalio je srpskom narodu iz celog regiona i drugim narodima koji su učestvovali na današnjim izborima.

"Već od sutra moramo da krenemo i počnemo da se bavimo ozbiljnim poslom jer moramo da se posvetimo napretku države", kazao je predsednik Srbije.

Na pitanje sa kim SNS neće ulaziti u postizborne koaliciji, Vučić je naveo da ne bi o tome da priča te da je to pitanje za predsednika SNS-a Miloša Vučevića i potpredsednike te stranke.

Naveo je da izbori nikada nisu bili mirniji, odnosno da je na prošlim izborima bilo 20 odsto više prijava MUP-u zbog fizičkih i drugih incidenata.

Kako kaže, ponosan je na kampanju SNS-a.

"Mi nikome nismo spomenuli ni oca, ni majku, ni dete, ni supruga, ni suprugu, baku, deku, sve vreme su drugi to radili i zato nisu dobili više glasova, niko ne želi da glasa za to osim onih koji su ostrašćeni", naveo je Vučić.

Navodeći da je prezadovoljan kako su vodili kampanju, Vučić je kazao da kada su govorili o protivnicima govorili su o onome šta su uradili pre godinu dana, šest meseci.

"Mi ćemo da vodimo politiku stabilnosti, odgovornosti i napretka zemlje", kazao je Vučić.

Govoreći o napadima na njegovu porodicu, Vučić je poručio svojoj deci da za njih radi i da kada god ih otpišu treba da se bore još jače.​​