KOmpilacija nedelje 11

KOmpilacija nedelje 11
Izvor: Kosovo Online

Na Kosovu ne može bez drame, ali može bez pozorišta i glumaca. Ako tako odluče vlasti u Prištini. Ne može bez podrške Evrope, ali ni sa svim njenim zahtevima. Ne može bez dinara, ali za problem nema rešenja. Između realnosti i želja, prošlosti i još dalje prošlosti, prošla je još jedna nedelja.

Malo ko je očekivao rasplet Briselske drame u sedmom činu, ali mnogo je onih kojima rešenje treba odmah i kojima je zavesa već pala na oči.

"Loše utiče na nas i ta nova najava kažnjavanja. Kako drugačije da utiče? Šta ćemo da radimo bez dinara", pitaju se meštani Gračanice koji ni danas nisu sigurni smeju li i kada da koriste dinar. Niti gde da ga nađu.

Ni tom, ni bilo kom drugom odgovoru nismo bliži na kraju ove nedelje. Naprotiv.

Besnik Bisljimi, glavni pregovarač Kosova, posle još jedne potrage za kompromisom, kaže:“ Sada smo udaljeniji nego pre sastanka, nego prethodnih sedmica“.

Da dijalog ide u suprotnom smeru od planiranog primećuju svi. Niko međutim ne zna, da l je to zaplet ili rasplet.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković objašnjava da su i Miroslava Lajčaka pitali dokle može ovako, bez napretka, bez rešenja...

„ Gospodin Lajčak jednostavno  sleže ramenima“, kaže Petković.

Da ne bude bez drame u regionu postarali su se i ostali lideri. Biranim rečima su se obratili publici i Rama u Atini i Davkova u Skoplju. Taj izbor reči, međutim, nisu svi pozdravili ovacijama.

Nekadašnji makedonski ambasador  Risto Nikovski kaže: „Poruka nove predsednice sa inauguracije stigla je do Vašingtona, Brisela, ali i do Sofije i do Atine“.

Ti i drugi evropski centri čuli su i osudili i odluku Prištine da srpskom patrijarhu zabrani ulaz na Kosovo. Nepotrebna drama, ocenili su. Portparol EU Peter Stano kaže da je Kosovo tom odlukom narušilo prava vernika i poigralo se sa multietničošću.

Na prvi pogled, sa tuđim oznakama državnosti, Kosovo nema problem. Sa Srbima i srpskim zastavama, očigledno  ima. Istoričar Petar Ristanović dobro poznaje kosovski teren. I prava i mogućnosti građana koji tamo žive.

„Zastave Amerike, Albaniije, i drugih evropskih zemalja  vide se na sve strane. Njihov broj je  nekoliko desetina puta veći nego zastava Kosova“, kaže Ristanović.

Svaki od ovih događaja mogao je da bude nedeljna kulminacija. Ipak, Priština se potrudila da napravi još jedan, neočekivani zaokret.

„Poslaćemo nacrt Zajednice srpskih opština Ustavnom sudu, čim pre“, poručila je kosovska Vlada Savetu Evrope.

„Malo je prekasno za takva obećanja“, komentariše kosovski analitičar Artan Muhadžiri.

I prekasno i nedovoljno, poručuju i iz Strazbura.

Valjda zbog toliko drame i svakodnevne predstave nije bilo mesta za još jednu, pravu. Tako su  pozorište i Milutin ove nedelje zaustavljeni pred Kosovom.