Priča u britanskom Telegrafu potencijalno štetna jer se bavi širenjem straha

Helena Ivanov
Izvor: Kosovo Online

Piše za Kosovo Onlajn: Helena Ivanov, naučna saradnica u Istraživačkom centru Henri Džekson

Kosovo je ponovo u centru pažnje - ne zbog sukoba ili nasilja, već zbog viralnog članka iz Telegrafa. Odeven u potpunu borbenu opremu, glavni urednik Telegrafa postavlja pitanje da li Kosovo može postati sledeća Ukrajina, i da li "predsednik Srbije Aleksandar Vučić planira invaziju uz podršku svog saveznika Vladimira Putina".

Čitajući priču i gledajući prateći video, moglo bi se pomisliti da je Evropa na ivici novog sukoba. Međutim, bliži pregled - koji Telegrafova priča u potpunosti propušta da pruži - otkriva da je verovatnoća da se rat poput onog u Ukrajini dogodi na Kosovu zapravo vrlo mala.

Prvo i najvažnije, stalna prisutnost Kfora, NATO snaga za očuvanje mira na Kosovu, i dalje služi kao garancija mira. Nije verovatno da će Kosovo ili Srbija napasti jedni druge, jer bi takvo delovanje značilo uključivanje u otvoreni sukob sa NATO-om. Osim toga, čak i ako bi bilo koja strana rizikovala takav angažman, prisustvo NATO trupa brzo bi zaustavilo bilo kakav napad. Dok Kfor ostaje na Kosovu, situacija poput one u Ukrajini je praktično nemoguća.

Međutim, tvrdnja da je situacija poput one u Ukrajini nemoguća ne znači da je situacija na Kosovu stabilna ili povoljna. Tokom proteklih nekoliko godina, Kosovo se suočilo sa nekoliko perioda eskalacije tenzija, uglavnom proisteklih iz zastoja u EU posredovanim pregovorima o normalizaciji. Ovi pregovori mogu se okarakterisati kao uzajamni koraci unapred, dva koraka unazad, gde se obe strane često ne pridržavaju prethodno dogovorenih uslova. Pokušaji sprovođenja sporazuma često rezultiraju povećanim tenzijama na terenu - poput eskalacija vezanih za registracione tablice automobila. Dok ovi prekidi u razgovorima i sprovođenju traju, situacija na Kosovu će ostati donekle nestabilna.

Imajući u vidu kontekst, priča iz Telegrafa nije samo netačna, već i potencijalno štetna zbog angažovanja u širenju straha. Prema sopstvenim izvorima Telegrafa, ljudi na Kosovu već se suočavaju sa izazovima u mirnom suživotu, pri čemu svaka runda eskalacije pogoršava situaciju na terenu. Nejasno je zašto je Telegraf odlučio da pojača ove probleme i doprinese postojećim tenzijama sugerirajući da je situacija poput one u Ukrajini stvarna mogućnost.

Ako je tim Telegrafa želeo da pokrije priču i skrene pažnju na region, postojalo je mnogo drugih aspekata koje su mogli istražiti. S obzirom na retku pažnju koju Balkan dobija, svako fokusiranje na region trebalo bi da bude predstavljeno pažljivo i duboko, i na uravnotežen način.

Međutim, treba ih i pohvaliti. Prema odgovorima na Tviteru, tim Telegrafa postigao je nešto retko viđeno u regionu: ujedinio je mnoge Srbe, Kosovare i zapadne stručnjake u kritici priče.