Sijev dolazak u Beograd dobar povod da Zapad preispita svoje postupke prema Srbiji

Predsednik Kine Si Đinping i predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Izvor: Kosovo Online

“U momentu dok sa Zapada stižu nove pretnje i ucene zbog Kosova i Republike Srpske, dok Nemačka i SAD spremaju prijem Prištine u Savet Evrope i žigošu Srbe lažnim optužbama za genocid, predsednik Kine Si Đinping, kao najuticajniji lider trenutno u svetu, u Beogradu pokazuje najveće prijateljstvo sa Aleksandrom Vučićem i srpskim narodom”

Priredio: Miloš Garić

Odavno jedna poseta stranog državnika Srbiji nije izazvala ovoliko pažnje i odjeka, kao aktuelni dolazak u Beograd predsednika Kine Si Đinpinga. I to sa mnogo razloga.

Poseta predsednika Sija je od istorijskog značaja za Srbiju i predstavlja krunu jedne uspešne politike koju Srbija vodi na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, slažu se mnogi analitičari, ne samo u Srbiji.

Srbija je jedna od samo tri evropske zemlje, koje je posle pet godina odlučio da poseti prvi čovek svetske supersile Narodne Republike Kine. Sama ova činjenica govori mnogo, posebno ako se doda da su ostale dve zemlje - Francuska i Mađarska.

Ekonomski značaj strateškog partnerstva Srbije sa Kinom je ogroman, o tome će se tek govoriti, međutim, dolazak kineskog predsednika predstavlja pre svega dragocen podstrek za Srbiju i daje joj manevarskog prostora da istraje u svojoj suverenoj politici. On je i poruka mnogima na Zapadu da je uloga Kine sve značajnija i na Balkanu.

Boravak predsednika Sija u Beogradu, njegov drugi otkako je na čelu Kine, dolazi u osetljivom trenutku, kada je Srbija suočena sa mnogostrukim napadima zapadnih zemalja na njene nacionalne interese, kako po pitanju Kosova, tako i u vezi sa rezolucijom UN o Srebrenici.

Iskrene i emotivne prijateljske izjave predsednika Sija i Vučića, najava daljeg jačanja strateškog partnerstva Kine i Srbije, kao i spektakularni doček brojne kineske delegacije u Beogradu, pred hiljadama okupljenih građana srpske prestonice, jasno je, neće se previše dopasti pojedinim političkim centrima na Zapadu i u regionu.

Srbija ima alternativu

Kina je iskren borac protiv svetskog poretka zasnovanog na pravilima sile kakva zagovara Zapad, koji gde god mu to odgovara krši međunarodno pravo, a čega je najveća žrtva upravo srpski narod.

Kakve poruke u tom smislu šalje dolazak kineskog predsednika u Beograd, ovde na Balkanu, ali i ka EU i SAD?

Politikolog Ognjen Gogić smatra da je Sijeva poseta Beogradu dobar povod da Zapad preispita svoju politiku i postupanje prema Srbiji.

"Kina mnogima u vezi sa Srbijom još nije na radaru, zbog toga što se smatra da je Rusija glavni saveznik Srbije, posebno u blokiranju priznavanja kosovske nezavisnosti i državnosti. Međutim i Kina je veoma konzistentna u tome. Ta podrška zvaničnog Pekinga Srbiji je veoma značajna u Ujedinjenim nacijama, gde se sada pokušava sa rezolucijom o genocidu, ali ima uticaja i u Savetu Evrope, kod pokušaja nekih zemalja da učlane Prištinu. Dolazak predsednika Sija u Beograd nije direktno povezan sa aktuelnim dešavanjima u Savetu Evrope, ali može da ima značaj u tom pogledu. To je poruka podrške Beogradu, poruka zapadnim državama, za koje je Kina veoma važna kao partner”, objašnjava Gogić za Kontekst.

Poseta Si Đinpinga Beogradu, dodaje, može da ukaže uticajnim zapadnim državama da Srbija ima alternativu.

"To znači da ukoliko zapadne države nastave da guraju Srbiju od sebe, ako nastave sa aktuelnim potezima, da Srbija može da se okrene drugim partnerima koji je dočekuju širom raširenih ruku. U tom smislu će ova poseta kineskog predsednika Srbiji, kao jednoj od samo tri države koje predsednik Si u Evropi posećuje, imati ulogu da navede pojedine zapadne zemlje da razmisle šta im se više isplati. Da li članstvo Kosova u Savetu Evrope za njih ima više štete ili koristi? Ko im je važniji partner na Balkanu, Beograd ili Priština? Ako budu forsirali članstvo Kosova u Savetu Evrope oni mogu da odgurnu još više Srbiju od sebe, koja će onda da se snažnije okrene Rusiji i Kini, a to se ne isplati Zapadu. Zbog toga je ova poseta kinseskog predsednika od velikog značaja za međunarodnu poziciju Srbije”, poručuje Gogić.

Istoričar i politički analitičar Ognjen Karanović naglašava da predsednik Kine Si Đinping u Srbiju dolazi u jednom kompleksnom geopolitičkom trenutku i da zato njegov boravak u Beogradu ima ogroman značaj.

"Na prvom mestu, zato što Kina predstavlja globalnog igrača, to je globalna velika sila i sa te pozicije predstavlja čuvara teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije. Sa druge strane, zvanični Beograd, državničkim sposobnostima predsednika Vučića, koji je danas jedan od najuglednijih svetskih lidera, može da bude spona između tih hladnih, kompleksnih, zatrovanih odnosa Evrope, političkog Zapada i Narodne Republike Kine. Ako ne drugačije, a ono makar u ekonomskom pogledu“, ukazuje Karanović za Kontekst.

On dodaje da ova poseta predstavlja još jedan pečat prijateljstva predsednika Vučića i predsednika Sija, kao i Srbije i Kine u celini.

"Predsednik Si je gost predsednika Vučića dva dana, između ostalog i u povodu obeležavanja 25 godina od zločinačkog bombardovanja Kineske ambasade tokom NATO agresije na Srbiju. S druge strane, Narodna Republika Kina predstavlja ogroman oslonac u epskoj, titanskoj borbi predsednika Aleksandra Vučića na diplomatsko-političkom planu, posebno u Ujedinjenim nacijama, kada je reč o naporima Aleksandra Vučića da zaštiti južnu srpsku pokrajinu i Republiku Srpsku, kao i celi srpski narod, od pokušaja političkog zapada da završe, hajde da kažemo tako, poslove na Kosovu i Metohiji, koje su započeli zločinačkom NATO agresijom iz 1999. godine. S druge strane, kako bi završili taj svoj nečasni posao, taj svoj monstruozni posao, oni smatraju da bi sada bilo zaista kurentno politički da kompletan srpski narod označe žigom genocidnosti. I naravno da u tom pogledu podrška Narodne Republike Kine ima svoju ogromnu težinu, svoj ogromni značaj“, napominje Karanović.

Kosovo i Tajvan

Srbija i Kina, dodaje, zajednički štite teritorijalne integritete obe zemlje, kade je reč o Kosmetu i o ostrvu Tajvan, koje je integralni deo Narodne Republike Kine.

"S druge strane, ova poseta biće jedan, da kažemo, veliki zamajac plodonosnoj ekonomskoj saradnje dve uistinu prijateljske i partnerske države. Prošle godine ukupan iznos robne razmene dve države prevazišao je šest milijardi evra. Ove će biti za milijardu više. Kompanije sa kineskim kapitalom u Srbiji, njih tri, najveći su srpski izvoznici, samim tim i najveći oslonac srpskom budžetu i javnim finansijama. Setimo se da je čestitka predsednika Vučića kineske lunarne Nove godine na kineskoj državnoj televiziji emitovana u udarnom terminu. Taj prenos čestitke gledalo je 100 miliona ljudi, što predstavlja veliko ukazivanje časti i zahvalnosti kineske države Vučiću i Srbiji. Odnosi Srbije i Kine su na istorijskom vrhuncu, što potvrđuje i nedavno potpisani Sporazum o slobodnoj trgovini, što je retka privilegija koju Kinezi daju nekim manjim zemljama u svetu“, istakao je Karanović.

On ističe da geografska udaljenost nije prepreka najbližim vezama Srbije i Kine.

"Srbija predstavlja sponu između Kine i Evrope, što je potvrđeno i na prošlogodišnjem susretu predsednika Vučića i Si Đinpinga u okviru trećeg foruma Pojas i put u Pekingu. I zaista, koliko god da je Evropa daleko od Kine, toliko je Srbija bliska Kini i Kina Srbiji. Zato možemo i da shvatimo ovu paniku u regionalnim medijima, u Federaciji Bosne i Hercegovine, Kosovu, u Hrvatskoj, pa i na političkom Zapadu, koji sad upiru prstom u suverenističku politiku predsednika Vučića. Sa druge strane, i oni žele da razvijaju ekonomsku saradnju sa Kinom. Evropa to želi, ali neiskreno, jer im smeta da i Kina od toga ima svoju korist“, zaključuje Karanović.