Akvarijus: Promocija monografije "Vasilj Adžić - Nadžeziraj mi sliku"

Vasilj Adžić
Izvor: Radio Kim

Promocija monografije "Vasilj Adžić (1976-2019) - Nadžeziraj mi sliku", posvećene životu i delu preminulog mitrovačkog umetnika, biće održana u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" u Severnoj Mitrovici u subotu 21. avgusta 2021. godine u 19 časova, piše u saopštenju tog centra.

Monografija koju su priredili Miljana i Aleksandar Dunđerin, a objavila "Unija M", izraz je zahvalnosti PKC "Akvarijus", Unije M, Narodnog pozorišta Priština, rodbine, prijatelja i kolega za sve što je Adžić učinio za kulturu i umetnost Kosovske Mitrovice i Kosova.

Šampana je isključivo zahvaljujući podršci pojedinaca, poštovalaca umetnosti i dela Vasilja Adžića. Knjiga "Vasilj Adžić (1976-2019). Nadžeziraj mi sliku", pored biografskih podataka, sadrži i stručne tekstove o Adžićevoj muzičkoj, scenskoj i likovnoj umetnosti koje potpisuju reditelj Nenad Todorović, likovni umetnici Goran Stojčetović, Mirsad Đurđević i Miljana Dunđerin, muzičari Nenad Ilić, Miodrag Radović i Ljubiša Baščarević, istoričari umetnosti Dejan Tubić i Aleksandra Dimitrijević i novinarka Ivana Vanovac.

Takođe, monografija sadrži i intervjue koje je umetnik davao srpskim i kosovskim medijima, sa velikim brojem njegovih crteža i slika. Deo tih crteža i slika, iz svih faza stvaralaštva, mitrovačka publika biće u prilici da pogleda i na postavci koja će u "Akvarijusu" biti izložena do 5. septembra 2021. godine. 

Mitrovački multimedijalni umetnik Vasilj Adžić iznenada je preminuo 22. avgusta 2019. godine u 44. godini života. Poslednjih godina pred smrt intezivno je bio angažovan na polju likovnih umetnosti i iza sebe ostavio veliki broj crteža i slika.

Prisutan je bio i u oblasti muzičke i scenske umetnosti. Kao glumac bio je angažovan u Narodnom pozorištu Priština gde je igrao uloge u predstavama: "Hotel Kosovo", "Venecijanke", "Sestre", "Podgorička skupština", "Slobodan šou".

Jedan je od organizatora mitrovačkog džez i bluz festivala (Nort  Siti Džez & Bluz Fest), gde je osmislio i organizovao, između ostalog, i likovnu koloniju "Kolektivna slika".

Za sve poštovalace lika i dela istaknutig umetnika, ulaz će biti slobodan, poručuju iz PKC.