Ardin ‘zlatni presek’ – violine, iskrenost i poštovanje

Arde Bahadir
Izvor: Alternativa

Lutijerska umetnost je svojevrsna nauka iz koje proizilaze najlepši zvuci, a ručno rađene violine i drugi žičani instrumenti imaju posebnu vrednost, jer nose potpis svog majstora. Jedan od tih majstora je i Adre Bahadari koji svoja umetnička dela stvara u Severnoj Mitrovici, prenosi Alternativa.

U svojoj radionici, koju je smestio u jednu sobu u iznajmljenom stanu u Severnoj Mitrovici, gde živi sa suprugom, Arda strpljivo razgovara o procesu izrade žičanih instrumenata.

Njegova priča počinje pre više od jedne decenije na Zonguldak Bulent Ecevit Univerzitetu.

Nije ni slutio da će više godina kasnije zbog ljubavi prema jednoj Mitrovčanki svoju radionicu i preseliti.

Vratimo se na njegovo profesionalno usavršavanje. Prvi je student koji je završio studije izrade instrumenata iz porodice violine.

“Moja priča je tako počela, ali se ona nije tu i završila. Moram sve vreme da se usavršavam, istražujem. To je kao nauka, koja podrazumeva upotrebu matematike, hemije, fizike. Izrada violine zavisi i od vremenskih prilika”, dodaje.

Ovo je samo uvod u to šta podrazumeva lutijerstvo.

Odabir drveta, prirodno sušenje, isecanje delova na određen način i prema kalupu, deljanje dletom, lepak i spajanje delova, priprema laka koji je organski, lakiranje…

“Кoriste se javor i smrča. Svi instrumenti iz porodice violine se prave od istog drveta, to je standard, evolucija ovih instrumenata je završena. Pozadina violine, rebra, i vrat se prave od javora. Od smrče se pravi gornji deo, kao i ‘srce’ violine. To malo parče drveta razdvaja zadnji i prednji deo violine. Veoma je važno da ono bude precizno postavljeno zbog zvuka”, objašnjava Arda.

Sve dimenzije violine moraju da budu u skladu sa takozvanim ‘zlatnim presekom’. Suštinski sve violine su iste po razmerama, ali majstori uvek dodaju svoj potpis.

“Mogu da napravim deset violina iste dimenzije, ali svaka od njih će zvučati drugačije. To je taj potpis. Promene u zvuku zavise i od klime u kojoj je drvo od koje je napravljena violina raslo, da li je, na primer, tada bilo kišovito ili jako suvo. To je kao život. Emocije, raspoloženje, reakcija tela, povezani su sa onim što radiš, jer ovo je umetnost. Ovo je priča drveta, ali i moja priča”, dodaje.

Zato je za Ardu svaki deo procesa izrade violine poseban:

“Rezultat je ono što je najveća satisfakcija. Proces od parčeta drveta do toga da neko svira instrument je ono što je najlepše.”

Trud, ljubav prema svom poslu, unosi u svaki svoj instrument, ali i odnos sa muzičarima. Dokaz za to je činjenica da je za kratko vreme uspostavio saradnju sa muzičarima iz Prištine, Prizrena, Beograda, Severne Makedonije.

Tako na njegovom Instagram profilu možete da pogledate kako poznati srpski violinista Vladimir Кoh, kao i profesionalni violinista Visar Кući, testiraju nove Ardine violine. Osim što su njegove violine stigle do ruku velemajstora, on takođe restaurira instrumente. Neobično je da ni jezička barijera ne predstavlja problem za komunikaciju.

“Ipak uspevamo da se sporazumemo, jer razumeju da poznajem instrumente. Veruju mi. Uz to, nije da samo popravljam instrumente, objasnim sve što mogu i iskren sam. Iskren sam i u tome šta znam”, ovako Arda objašnjava kako se gradilo međusobno poverenje.

Za kraj, recept za poverenje može da bude i ono što je Arda govorio o svojim novim prijateljima i Mitrovčanima.

“Odnosi su iskreni, dobri su prijatelji. Poštovanje. Poštovanje je za mene jako važno. Nezavisno i od nacije, religije, važno je da se poštujemo i sve će biti u redu”, zaključio je on.